hirdetés

Tömeges halpusztulás miatt általános halászati-horgászati tilalmat rendelt el a Somogy Megyei Kormányhivatal a Kapos folyó teljes Somogy megyei szakaszán péntektől. A bajt és a környezetszennyezést a helyi húsüzem okozta, mert ammónia került tőlük a folyóba. Feltehetőleg súlyos pénzbírságra számíthat az üzem. 

Szekszárd, 2013. október 1. Vízügyi munkatársak az oxigénhiány miatt elkábult halakat merítik ki a szennyezett Sióból Szekszárd határában 2013. október 1-jén. Háttérben merülőfal látható, amely a begyűjtőhelyre tereli a még élő halakat. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Bázelné Mihályka Szabina, a Somogy megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, hogy szerdán éjjel egy biztonsági szelep meghibásodása miatt ammónia került a levegőbe a Kométa 99 Kft.-nél, ezt másnap már nem mérték. Ezt követően tettek bejelentést horgászok halpusztulásról a Kapos folyóban, amelynek okát a környezetvédelmi hatóság vizsgálja. A hatósági vizsgálat fogja kideríteni, van-e összefüggés a Kométánál történt ammóniaszivárgás és a halpusztulás között – tette hozzá.

Két éven belül másodszor nullázták le a folyót, hiszen 2013 őszén a kaposvári cukorgyárból került vinasz okozott a jelenlegihez hasonló teljes pusztulást a folyó halállományában. A cukorgyári vízszennyezés után több mint egy év elteltével kezdett végre újra visszaállni a kisfolyó halfaunája, ezért különösen nagy csapásként éli meg a 2300 tagú horgászegyesület az újabb halpusztulást. – mondta Kozári Miklós, a Kaposvári Sporthorgász Egyesület elnöke:

Szerdán éjjel a Kométa 99 Zrt. kaposvári sertésfeldolgozó telephelyénammónia szivárgott, két ember rosszul lett, mentők vitték őket kórházba. A helyszínre riasztott katasztrófavédelmi mobil labor méréseket végzett a környéken, az Izzó utcában magas gázkoncentrációt érzékeltek a műszerek. A szomszédos gyárat és üzemet kiürítették. Az ammóniafelhő Kaposvár toponári városrésze felé terjedt, azonban nem érte el a lakott területet. A hibát rövid időn belül elhárították a Kométánál, a szivárgás megszűnt, így másnap a telephelyen és a környékén is újraindult a termelés a Somogy megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint.