hirdetés

Perzsa párduc érkezett a Nyíregyházi Állatparkba, a négyéves nőstényt az Európai Fajmegőrzési Program keretében kapta a nyírségi állatkert Németországból, a hannoveri társintézménytől.
perzsaparducRévészné Petró Zsuzsa, az állatpark szóvivője elmondta: az Emília névre hallgató nagymacska hamarosan megismerkedik új társával, a Nyíregyházán két éve született hímmel.
A perzsa párduc a leopárdok legnagyobb termetű és legritkább alfaja, a hímek akár 70-80 kilogrammosra is megnőnek.

Természetes zsákmányállatai a közepes termetű patás állatok, így például a gazellák, vadkecskét, szarvasok és őzek erősen fogyatkoznak élőhelyén, Iránban, így gyakran ejt háziállatokat. Ezért a helyi lakosok vadásznak rá, ráadásul testrészeit előszeretettel használják a tradicionális keleti gyógyászatban is. Az orvvadászat mellett a populációk elszigetelődése és az emiatt kialakuló beltenyészet is veszélyeztető tényező a perzsa párducra. Egyedszámát mindössze 1200-1700 körülire becsülik.

Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) – amelynek a Nyíregyházi Állatpark is tagja – rendkívül fontosnak tartja a perzsa párducok védelmét. A szakemberek egy olyan genetikailag változatos populáció kialakítására törekednek, amely alkalmas lehet a visszatelepítésre az eredeti élőhelyükön.

A nyírségi állatkert 2009-ben egy tenyészpárral csatlakozott a programhoz, és már több ízben volt szaporulat az intézményben. Utoljára 2014-ben született egy hím, és most, hogy ivarérett lett, kapott párt. A hím szüleit pedig továbbvitték az Egyesült Arab Emírségekbe.

Az új pár a karantén lejárta után ismerkedik majd meg egymással, tőlük jövőre már szaporulatot várnak.