hirdetés

A bírósági végrehajtók előzetesben lévő elnöke Schadl György felett gyűlnek az jobb viharfelhők. A rendőrség hiába szüntetett meg egy nyomozást pár fura ingatlan eladás miatt, az ügyészség szerint tovább kell nyomozni és kutatni, mert több mint 800 milliós kár keletkezett és a felelősöket meg kell találni.

Nem volt megalapozott az ügyészség szerint a rendőrség döntése, amellyel nemrég megszüntette a nyomozást a végrehajtói kar ingatlaneladásai ügyében. A rendőrségnek így újra kell kezdeni az eljárást. A számokból már elsőre is az látszott, hogy a Schadl György idején történt ingatlaneladásokon a kar százmilliós összeget bukott, miközben Rogán Antal kabinetfőnöke járt jól.

Újra neki kell fusson a rendőrség egy, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kart (MBVK) érintő, hűtlen kezelés gyanújával folytatott nyomozásnak, mert a felettes ügyészség szerint június végén megalapozatlanul döntöttek az eljárás megszüntetéséről. A  feljelentő panasza nyomán a IX. kerületi ügyészség augusztus 8-i határozata, amely szerint az ügyészség a panasznak helyt adott és a sérelmezett megszüntető határozatot hatályon kívül helyezte.

Bár június 29-én a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) gazdaságvédelmi nyomozói bűncselekmény hiányát megállapítva megszüntették a nyomozást a MBVK két ingatlanának értékesítése ügyében. A rendőrség akkori döntését a szállóigévé vált Simicska-bölcsességgel úgy fordították le sokan, hogy a nyomozók szerint mindenkinek alkotmányos joga hülyének lenni, még a végrehajtói kar hivatalvezetőjének is.

Az eljárás megszüntetése azért volt furcsa, mert  az eljárást megszüntető határozatban maguk a nyomozók is leírták: “felmerült annak a gyanúja, hogy az ingatlanok kezelése, majd később az értékesítése során – az MBVK elnöke, dr. Schadl György utasítására – dr. Takács Katalin, az MBVK Hivatalának vezetője olyan döntéseket hozott, melyek az észszerű gazdálkodással ellentétesek voltak.” A

z ügy lényege, hogy a végrehajtói kar – azóta egyébként megszüntetett – cége, a Lóvasút Indóház Kft. az 1999-ben vásárolt, a főváros XIII. kerületében álló, Váci út 201. szám alatti ingatlant 2021 őszén 142 millió forintért adta el. A végrehajtói kar egy másik, most is működő cége, a Városliget-Ház 13 Zrt. pedig a 2018-ban 490 millió forintért vásárolt, szintén a főváros XIII. kerületében álló, Szegedi út 35-37. szám alatti irodaházat ugyancsak 2021 őszén adta el.

Vagyis a végrehajtói kar – amelynek elnöke korrupciós bűncselekmények vádjával bíróság előtt áll, hivatalvezetője pedig továbbra is a helyén van, miközben élettársa szintén a büntetőeljárás vádlottja – a saját cégein keresztül 2021 őszén két ingatlanától is megszabadult. Az egyiktől egy hónappal Schadl őrizetbe vétele előtt, a másiktól 4 nappal azután. Mindkettőn áron alul adhattak túl, százmilliós nagyságrendű összeget bukva. A rendőrség mégis megszüntette a nyomozást.

Összességében a végrehajtói kar az ingatlanok eladásán a saját, friss nyilvántartásai, illetve értékbecslése alapján 180 milliót bukott, a rendőrségi nyomozás során becsült értékeket alapul véve 163 millióval járt rosszabbul, de ha a Szegedi úti ingatlan egykori vételárát is nézzük, akkor a kar összes vesztesége eléri a 384 milliót. Mindez a rendőrség szerint bár felvetheti a hűtlen kezelés gyanúját, nem feltétlenül minősül annak.

A nyomozást megszüntető határozatban azt írják,  ugyan a vagyonkezelő kötelessége, hogy a vagyont lehetőség szerint gyarapítsa, bűncselekményt csak akkor követ el, ha szándékosan szegi meg ezt, felismerve, hogy vagyoni hátránya keletkezhet. Furcsa azonban a felismerés hiányát emlegetni, amikor a gazdálkodásért felelős hivatalvezető, Takács Katalin és az adásvételiket aláíró két saját cég ügyvezetője, Martonosi László számára egyértelmű kellett legyen, hogy buknak az értékesítéseken.

A nyomozást megszüntető rendőrségi határozat ellen a feljelentő panasszal élt. Ebben arra hivatkozott, hogy „2015-2021 között az ingatlanárak nem megfeleződtek, hanem a duplájára emelkedtek még abban az esetben is, ha az ingatlan állagában romlás következett be”. A feljelentő ezen számítása alapján összességében még nagyobb, 870 milliós veszteség is érhette a két ingatlan eladásánál a végrehajtókat. Alább, a Google utcatérképén az egyik érintett, a Váci úti ingatlan kátható:

A panaszt elbíráló IX. kerületi ügyészség gazdasági bűnügyek részlegén dolgozó ügyész szerint “a panasz alapos”, mert “a nyomozás során keletkezett iratokat felülvizsgálva megállapítottam, hogy a nyomozó hatóság a szükséges nyomozási cselekményeket nem végezte el teljes körűen, így megalapozatlanul döntött az eljárás megszüntetéséről, ezért a határozat hatályon kívül helyezéséről rendelkezem”. Vagyis az ügyészség a nyomozás folytatására utasította ezzel a rendőrséget.

Az irodaként használt két ingatlanról, az azokat birtokló, a végrehajtói kar tulajdonában álló cégekről és az épületek értékesítéséről korábban a hvg.hu írt. Az egyik ingatlan, a Szegedi úti ház vevője a Nadan Property Kft. volt, amelynek tulajdonosa Rogán Antal miniszter kabinetfőnöke, egyben egyik gyerekének keresztapja, Nagy Ádám. Arról is írtunk, hogy az eladás után az egyik ingatlant addig tulajdonló saját cégét a kar bedöntötte.

Nemrég írt a hvg.hu arról is, hogy hivatali visszaélés bűntette miatt nyomozást folytat a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség egy friss feljelentés alapján annak tisztázására, hogy a végrehajtói kar jelenleg korrupciós vádakkal bíróság előtt álló volt elnöke, Schadl György saját céljai érdekében valóban befolyásolta-e a végrehajtókkal szembeni belső ellenőrzéseket, fegyelmi eljárásokat. A hvg.hu kérésére az ügyészség megerősítette a nyomozást tényét, ám részleteket nem közöltek:

A feljelentés kitért arra is, hogy „a negatív, fegyelemi eljárást alátámasztó ellenőrzési koncepció, valamint a pozitív megközelítéssel működő és szankciót elő nem író ellenőrzés vezetett oda”, hogy a vezetők „tetszőlegesen szorítottak ki számukra konkurenciát jelentő végrehajtókat illetőleg ezzel párhuzamosan tetszőlegesen hoztak pozitív döntést érdekkörükbe tartozó végrehajtók esetében”.