hirdetés

Na tessék, ez hiányzott. A sajt éppúgy függőséget okozhat, mint a kábítószer, mégpedig a kazein miatt – derül ki egy friss kutatásból. Szakértők szerint a tejtermékek egy részében megtalálható kazein aktiválja az agy opiátokra érzékeny receptorait, amelyek a fájdalommal, a jutalmazással és a függőséggel állnak összefüggésben.

sajt

A Michigani Egyetem munkatársai kifejezetten olyan élelmiszereket kerestek, amelyek „drogként” hatnak a szervezetre. Kimutatták, hogy a pizza a világ egyik legveszélyesebb étele, főleg a sajtos feltét miatt.

A zsírfogyasztás mindenkinél az egészségtelen táplálkozás mérőszáma, akár szenved az illető ételfüggőségtől, akár nem – magyarázta a szerzőként közreműködő Erica Schulte.

Dr. Neal Barnard, a Physicians Committee for Responsible Medicine szervezet részéről hozzátette, hogy a kazein „emésztés során bomlik le, hogy nagy mennyiségű ópiát, azaz kazomorfin keletkezzen belőle”.

Egyes tudósok úgy vélik, hogy a sajt olyan erős hatással bír, hogy a tejtermékek heroinjának is lehetne nevezni. Több kutatás is bizonyítja, hogy a kazomorfinok ópioid receptorokhoz kötődnek, amivel befolyásolják a fájdalom, a jutalmazás és a függőség érzését az agyban.

A kazomorfin valójában a dopamin receptorra fejti ki hatását – tette hozzá Cameron Wells dietetikus.

A tejben is található kazein, ám egy egységnyi sajt előállításához tíz egységnyi tejre van szükség, így koncentrálódik benne az agyag. Az Illinois-i Egyetem kutatói kiszámolták, hogy a tehéntej fehérjéjének akár négyötöde is kazein lehet.

(Forrás: Betegszoba.hu)