hirdetés

Mivel egyre több hír érkezik arról, hogy terrorcselekmények és támadások fordulnak elő eddig biztonságosnak hitt városokban is, az Esti Újság felkérte Horváth Sándor exkommandóst és békefenntartót, hogy állítson össze egy egyfajta Túlélési Kisokos útmutatót, kézikönyvet az olvasóink részére. Horváth volt az a túlélő kommandóstársaival, akikre anno lecsaptak Vietnamban a vörös khmerek, miközben ENSZ-békefenntartó misszióban voltak. 

horváth sanyiAki elolvassa mind a negyven részből álló Túlélési Kisokos írásokat, amelyeket Horváth Sándor exkommandós és békefenntartó állított össze, az egészen biztosan komolyabb sérülések nélkül ér majd haza, bárhol is legyen a világban. És ha terrortámadás helyszínén is vagyunk, a Horváth Sándor által készített Túlélési Kisokos útmutatóval saját és más embertársaink életét is megmenthetjük.

Honnan jött az ötlet, hogy erről írj és lásd el az embereket jó tanácsokkal vészhelyzetekre?

A kilencvenes évek elejétől rendőrként és exkommandósként az életem során a munkámból kifolyólag volt szerencsém részt venni békefenntartói missziókban (Kambodzsa, Angola, Koszovó, Szerbia, Palesztina), hazai és külföldi képzéseken és számtalan speciális rendőrségi akcióban. Ezek voltak a tanulás, a tapasztalás évei, akkoriban a mi szolgálatunk segítségével történt a külföldi bűnelkövetők és egyéb vízumproblémák miatt kitoloncolt nem jogkövető külföldiek hazaszállítása, így ebből kifolyólag is eljutottam a világ számos távoli pontjára. Később civil és rendőri békefenntartói képzéseket szervezetem és oktattam itthon és külföldön. Úgy gondolom, mindenkinek az életében eljön az a pillanat, amikor az életútja során összegyűjtött tapasztalatait szeretné megosztani másokkal is, ha azt arra érdemesnek tartja. Úgy érzem, hogy az én életemben most jött el ez a pillanat. Manapság az öngondoskodás egyre gyakrabban hangoztatott jelszó, és az élet számos területére igaz. Így van ez a biztonsággal összefüggésben is. Elsősorban mindenkinek saját magának kell megtennie a megelőző lépéseket a szűkebb és tágabb környezetének biztonsága érdekében. Az utazókra, missziósokra az öngondoskodás és előrelátás hatványozott formában igaz, mivel utazása, kint tartózkodása során az utazókra leselkedő veszélyek mennyisége és minősége jóval meghaladja az egyszerű „békebeli” mindennapok veszélyeinek mennyiségét és minőségét. A fentieket végiggondolva úgy éreztem, hogy időszerű lenne egy bárki számára elérhető, biztonsági öngondoskodást elősegítő, praktikus és jól használható személybiztonsággal foglalkozó könyv megírása. Másodsorban feltett szándékom volt ezzel a könyvel a hiánypótlás és precedensteremtés, remélve azt, hogy lesznek követőim. Harmadsorban, és talán ez a legfontosabb indok, amiért belevágtam a könyv és tanácsok megírásába, az a jó öreg, kiképzések során tanult filozófia, amely így hangzik: ha csak egyetlen egy ember életét meg tudom menteni az átadott tudáson keresztül, akkor már megéri a képzésbe (írásba) fektetett energia!

Ezen praktikák ki lettek éles helyzetben próbálva, hisz évtizedekig szolgáltál veszélyes zónákban, és még élsz, így mondhatni, mindenki túlélő lehet, ha ezeket az intelmeidet betartja?

Igen, a leírtak segítik a túlélést, mindazonáltal elsősorban a megelőzésre, tervezésre és felkészülésre kell a nagyobb hangsúlyt fektetni. Helytállni egy extrém helyzetben – amiben még sosem volt az illető –, így nincs tapasztalata, nincsenek előképei és helyes válaszai, nem könnyű feladat. Európában és a világ számos részén az utazásai során a megromlott általános biztonsági helyzetből fakadóan úgy gondolom, hogy a túlélési esély növeléséhez szemléletváltásra van szükség, a személyes biztonsághoz kapcsolódó öngondoskodásban is. Ez alapvetően megnyilvánulhat egy utazás (idő, hely, időtartam stb.) előkészítése, tervezésekor a megelőzésre és a váratlan eseményekre történő felkészülésben, de akár egy tömegrendezvény látogatásának tervezésében is. Fontos, hogy indulás előtt tájékozódjon, az utazása során pedig felismerje a veszélyre utaló előjeleket, beazonosítsa a körülötte zajló történést és a történésre megfelelő válaszintézkedést a tudjon adni. A cikksorozatban található útmutatókat, ajánlásokat általában ne szabályként alkalmazza! Például, ha egy gépjárművel történő utazása során kereszttűzbe kerülne, a tanácsom az lenne, hogy álljon meg, szálljon ki az autóból és keressen fedezéket, de ha egy alagút van ön előtt kb. 15-20 méterre, akkor a bölcs dolog, az lenne, ha rátaposna a gázra, hogy a hegy gyomrában keressen védelmet. Az említettekkel ellentétben találkozhat néhány olyan útmutatással is, amely már szabály érvényű, mint pl; „Ne érintse meg a taposóaknát!”, vagy „A kijárási tilalom alatt tartózkodjon otthon”, ami például lehet egy nemzetközi szervezet kifejezett utasítása is. Midig használja a józan ítélőképességét, kombinálva a cikkben megfogalmazott iránymutatásokkal. Nincs két egyforma szituáció, és nem is lehetne felsorolni az összes lehetséges variációt és arra a helyes megoldásokat. Önnek kell meghozni a helyes döntést egy adott szituációban a körülmények mérlegelése után, néha pillanatok alatt. Ez a cikksorozat olyan tanácsokkal szolgál, amelyek rávilágítanak a biztonság számos aspektusára és amelyek mentén meglehet találni a helyes választ az adott helyzetre. Készüljön fel rá, hogy csökkentse az áldozattá válás esélyét – mondta Horváth Sándor exkommandós.

Hogy látod, most veszélyesebb lett a világ?

Igen, a világban zajló változások sajnos felgyorsulóban vannak. A világ több országában a gazdaság válsága, a különböző politikai események negatív, forradalmi hevületű hatásai, Földünk éghajlatának változásai és az emberi kéz által okozott katasztrófák miatt a világ sajnos egyre kevésbé lesz biztonságos. Gondoljunk csak a nem is olyan régi  franciaországi, belga vagy németországi terrorcselekményekre, a Közel-Keleten zajló fegyveres konfliktusokra, vagy az ukrán–orosz háborúra, de akár a világban egyre gyakrabban előforduló földrengésekre, árvizekre, szökőárra, ipari katasztrófákra stb.
Ebben a zűrzavaros világban kellenek a sorvezetők, amelyek segítenek eligazodni az átlagembernek, talán ez a cikksorozat segít ebben. Bevezetőként íme néhány általános jó tanács, ami a mindennapokra is használhatók:
·          sose vállaljon szükségtelen kockázatot;
·          ha mégis kockáztatnia kell, akkor az elvárt eredménynek mindig nagyobbnak kell lennie, mint a vállalt kockázatnak;
·          az élete, munkája során mindig törekedjen arra, hogy a kockázatokat a reális szinten tartsa és tegyen meg mindent annak csökkentésére;
·         vegye észre a veszélyre utaló jeleket;
·         legalább elméleti síkon legyenek jó válaszai egy rendkívüli helyzetre.