hirdetés

Hétfő éjfélig hőségriadó van érvényben, ezért több budapesti strand egy órával tovább tart nyitva, . Az illegális bányatavaknál, azonban razziáznak, komoly bírságra lehet számítani a tiltott fürdőzés miatt.

A Palatinus és a Dagály strand meghosszabbított nyitva tartással – előbbi este 8, az utóbbi este 9 óráig – várja a hűsölni vágyókat. Ez idő alatt ingyen használható ásványvíz automatákat is kihelyeznek a fürdőzők részére, valamint folyamatosan felhívják a fürdőzők figyelmét az erős UV-sugárzásra és a fokozott folyadékpótlás szükségességére.

Népszerűek ilyenkor a bányatavak, azonban a legtöbben tilos fürdőzni, ugyanis ezek hirtelen mélyülnek, a meder alján pedig különböző munkagépek maradványai is lehetnek. A Pest megyében található majd negyven közül mindössze kilencben szabad strandolni: Dunavarsánynál, Dunaharasztinál, Délegyházánál, Kiskunlacházánál, Pócsmegyernél, Áporkánál. Ezeknél belépőt is kérnek, sokan spórolásból használják az illegális fürdőhelyeket, azonban a hétvégi fokozott ellenőrzéskor komoly bírságra számíthatnak a tiltott helyen fürdőzők: a helyszínen 5 ezertől 50 ezer forintra, de akár 150 ezer forintra is büntethetik a szabálysértőket. Illegális fürdőzésnek számít már az is, ha csak térdig gázolunk, vagy például egy gumimatraccal megyünk be a vízbe.

A Duna teljes budapesti szakaszán is tilos a fürdőzés. Budapest környékén csak Gödnél, Dunabogdánynál, illetve Ráckevénél van kijelölt dunai fürdőhely.

 

(Esti Újság/MTI/Metropol)