hirdetés

Lebukott a zsebre dolgozó iskola igazgató. A vád szerint az igazgató egy fővárosi kéttannyelvű, ingyenes közoktatási intézmény vezetőjeként több esetben pénzt kért a külföldi szülőktől azért, hogy a magyar nyelvet nem ismerő gyermekeiket az iskolába felvegye. Nos a diri tette megdöbbentő, hisz ilyen bűnügyre az elmúlt 20 évben nem volt példa.

 

A 68 éves férfi 1997-2017 között egy budapesti, állami fenntartású, angol–magyar kéttannyelvű általános iskola és gimnázium intézményvezetője volt. Az iskolába való felvételről, átvételről az igazgató döntött. A külsős iskolából érkező tanulóknak a két tanítási nyelvű osztályokba történő felvételhez az alapfokú képzésnél eredményes írásbeli és szóbeli szintfelmérőt, a közismereti tárgyakból vizsgát kellett teljesíteni, a középfokú képzésnél pedig eredményes nyelvi különbözeti vizsgát kellett tenni – fogalmaz az ügyészség közleménye.

Hasonló esetre az elmúlt 20 évben nem volt példa így a megtévedt igazgató bekerül a magyar kriminalisztika évkönyvébe.

A vádirat szerint az igazgatójaként a 2016-2017 évben – a kötelező felvételi előírásokat, ezáltal az ingyenes közoktatásra vonatkozó szabályokat megszegve – pénzt kért azért, hogy a magyar nyelvet nem ismerő külföldi állampolgárok magyar nyelvet szintén nem ismerő gyermekeit az iskola két tannyelvű osztályaiba felvegye.

A szülők általában tolmács segítségével, személyesen keresték fel az igazgatót, aki az iskola bemutatását követően, a két tanítási nyelvű osztályokba felvételért gyermekenként jellemzően 3000 vagy 4000 eurót kért a szülőktől. A szülők nem tudtak arról, hogy az intézményben a közoktatás ingyenes, úgy tudták, hogy az igazgató által elkért, illetve neki átadott összeg a képzés díja. Az igazgató összesen hét külföldi diák esetében kért pénzt azért, hogy felvegye őket az iskolába. Ha csak 3000 euróval számolunk, akkor összesen körülbelül legalább 7 millió 600 ezret kapott a mit sem sejtő szülőktől.

A Fővárosi Főügyészség az igazgatóval szemben 7 rendbeli (összesen 7 gyermek felvételéért kért jogtalan előnyt), önálló intézkedésre jogosult személy által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre. A főügyészség végrehajtandó börtönbüntetés és pénzbüntetés kiszabását indítványozta.

(Turcsányi)