hirdetés

Miközben tombol a koronavírus-járvány Törökországban és a menekülttáborokban, ismét migránsok ezreit küldi Görögország irányába Errdogan elnök, igaz most egy másik útvonalon Izmir felől zúdítanák Európára a szenvedő menekülteket— írta meg a német Welt. A tudósítás szerint Athénban egyre nő az aggodalom, hogy ez csak a kezdet és nem beszélve arról, hogy a menekültek a járványt is hozhatják.

 

A lapnak egy Dunya nevű, Szíriából származó 30 éves özvegy arról beszélt, hogy a buszok pénteken érkeztek meg értük, éjszaka szállították el őket. Az ötgyerekes édesanya szerint az út meglehetősen megerőltető volt, jelenleg Izmirben várja, hogy a kikötővárosból a Földközi-tengeren át indulhasson el Görögország irányába.

Mindenesetre azt mondták nekünk, hogy ez nem jelent problémát — mondta a lapnak a menekült szír nő.

A lap szerint Dunya egyike annak a körülbelül kétezer menekültnek, akiket a török hatóságok a hétvégén szállítottak el az Osmaniye-i táborból. A szíriai határ közelében fekvő város volt az egyik első olyan török település, amelyben kijárási tilalmat rendeltek el. Osmaniye és Izmir 1100 kilométerre fekszik egymástól, ez legalább 13 óra busszal.
Dunya a lapnak arról beszélt, hogy indulásuk előtt a katonák megkérdezték tőlük, hogy Európába akarnak-e menni vagy vissza akarnak-e menni oda, ahol regisztrálták őket.

De a végén nem volt más választás, mindenkinek el kellett utaznia Izmirbe — tette hozzá.

A lap szerint más buszok az ország északi részéből indultak el, legalábbis erre utalnak azok a Twitteren megjelentetett videók, amelyeken több tucat fiatal látható Kücükkuyu-ban, a népszerű üdülőhelyen, ahonnan a csempészek hajói általában a közeli, Görögországhoz tartozó Leszbosz-szigetére indulnak.

A lap szerint Törökország célja egy második menekültválság előidézése, miközben az országban hatalmas méreteket öltött a koronavírus-járvány: 1200 ember már meghalt, a fertőzöttek száma pedig csaknem 60 ezer főre tehető. Február végén Törökország 20 ezer menekültet csábított a Görögországgal szomszédos határhoz, akik egy hónapon keresztül próbáltak meg az Evros folyón átkelve eljutni az uniós országba. A lap szerint mindehhez a török hadsereg is segítséget nyújtott. Görögország azonban szorosan lezárta határát. Március végén török katonák felégették az itt felállított sátrakat és a maradék menekültet visszaszállították a táborokba, a török belügyminisztérium szerint a koronavírus terjedését megelőzendő. Süleyman Soylu belügyminiszter azonban kijelentette:
Amikor a koronavírus-járvány véget ér, nem akadályozzuk meg a migránsokat, hogy visszatérjenek a török-görög határhoz.

A Welt úgy fogalmaz: bár a járványnak még messze nincs vége, úgy tűnik, hogy a belügyminiszter most is fenyegetőzik. Buszokkal, ingyen szállítják a menekülteket a Földközi-tengerhez, akik így átjuthatnak az egyik görög szigetre. Hozzáteszik: Törökország így próbál nyomást gyakorolni az Európai Unióra.

Az EU márciusban további pénzügyi támogatást ígért a menekültek ellátására Recep Tayyip Erdoganelnöknek. A görög média felvetései szerint Törökország még több pénzt akar kizsarolni a közösségtől. Törökországban négymillió menekült él, többségük Szíriából származik.