hirdetés

Tönkretesz minket a munka
2015-02-19 15:24

Egy brit egészségügyi felmérés alapján jelentősen megnöveli a halálozási rizikófaktort a munkahelyi stressz, akik nap mint nap nagy nyomás alatt dolgoznak, többet dohányoznak, több alkoholt fogyasztanak, sőt nagyobb valószínűséggel híznak el, ennek következtében szív- és érrendszeri problémák lépnek fel. A világon évente 20 millió ember veszti életét az említett betegség következtében, ezzel a halálozási okokat tekintve globálisan az első helyen áll. Magyarország listavezető a régióban, hazánkban a halálesetek feléért felelős ez a kór.

Munkahelyi túlterheltség

Nagy-Britanniában több mint 1000 munkavállaló bevonásával készült a kutatás. A felmérést finanszírozó Brit Szív Alapítvány most arra buzdítja a munkaadókat, hogy legalább naponta tíz percnyi életminőség-javító aktivitást érjenek el a dolgozóiknál. Az is bebizonyosodott, hogy a kutatásban résztevők negyede több alkoholt fogyaszt a munkahelyi hatások miatt, míg minden tizedik gyakrabban gyújt rá cigarettára. A válaszadók 60 százaléka rendszeresen fizetés nélkül túlórázik, közülük pedig minden ötödik hetente legalább öt órányit.

A megkérdezettek 29 százaléka egyenesen attól tart, hogy a munkahelyi stressz miatt magas vérnyomás alakul ki nála, 21 százalék pedig szívrohamtól vagy egyéb szívproblémától retteg. „Az eredmények erőteljesen felhívják a figyelmet arra, mi történik akkor, ha munkaidőben elhanyagoljuk az egészségünket. Világszerte több millió ember mozog kevesebbet, dohányzik többet és hízik meg, mert nem gondol bele, milyen hatással lehet a munkahelyi stressz a testére. Az ilyesfajta magatartás elképesztően káros, ráadásul rontja a gazdasági hatékonyságot. Mivel több mint 9 500 szervezettel működünk együtt, tudjuk, hogy az egészség prioritásként való kezelése igencsak kifizetődő” – magyarázta Lisa Young, az alapítvány munkatársa.

(CIPD)