hirdetés

Ázsiában elképesztő méreteket öltött a hópárducok illegális kilövése, évente közel félezer nagymacskát gyilkolnak le orvadászok és a jószágaikért bosszút álló gazdák.

hoparduc2008 óta évente 221-450 hópárducot (Panthera uncia) öltek le illegálisan, de az elejtett állatok száma ennél jóval magasabb is lehet – derült ki a vadállat-kereskedelmet megfigyelő TRAFFIC hálózat friss jelentéséből.

A szakemberek szerint a nagymacskák levadászásának legfőbb oka az ember és állat közötti konfliktus. Mivel a hópárduc könnyedén végez a nála akár háromszor nagyobb súlyú állatokkal, gyakran ragad el jószágokat, aminek megtorlásaként az állattenyésztők leölik a nagymacskákat – írja a BBC News.

Ugyan a ragadozó Közép-Ázsia hegyvidékein él, előfordul Afganisztán, Pakisztán, Bhután, Kína, India, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Üzbegisztán, Mongólia, Nepál és Oroszország magashegyi területein.

Az ismert esetek több mint 90 százaléka öt országban – Kína, Mongólia, Pakisztán, India és Tádzsikisztán – történt. A jelentés szerint az esetek mindössze 21 százalékában ejtették el az állatokat kifejezetten azért, hogy eladják a testrészeiket. Ugyanakkor gyakran az állattenyésztők is megpróbálkoznak a tetemek értékesítésével, hogy kárpótolják magukat a veszteségeikért.

A szakemberek szerint félő, hogy a hópárducok bundájának, karmainak és fogainak illegális kereskedelme az internetre költözik, hogy kikerülje a törvényi szabályozást. Az állatok testrészeinek gyógyító hatást tulajdonítanak.

A jelentés szerint a veszélyeztetett faj megóvása érdekében a haszonállatok fokozottabb védelmére, nemzetközi összefogásra és a helyi közösségek munkájára van szükség.

Tökéletesen alkalmazkodott a hegyvidéki élethez, izmos lábaival nagyokat ugrik, vastag bundája tartja melegen, szürkésfehér színével könnyen elrejtőzik, hosszú farkával egyensúlyoz.

A becslések szerint mára mindössze nagyjából négyezer példány maradt a vadonban a világ legtitokzatosabb nagymacskájából.