hirdetés

Működik s szinte jobban mint egy rendes kéz  a bionikus kar, amely egy teljes élethez adhat új esélyt azoknak akik elvesztették vagy balesetben vagy más miatt a kezüket. Nem olcsó mulatság ugyan a bionikus kar, hisz  majd 10 millióba kerül egy végtag. A lábukból a karjukba átültetett idegekkel és izmokkal irányítható bionikus kezet kapott három sérült végtagú férfi Ausztriában. Kíváncsain várjuk a magyar TB mikor fogja támogatni a bionikus kar beszerzését a rászorulóknak. 

bionikus kéz

A három páciens a világon elsőként esett át az orvosok által bionikus rekonstrukciónak nevezett eljáráson, amely magába foglalja az amputációt, az idegek és izmok átültetését, valamint az azok által küldött gyenge jelek felhasználásának megtanulását a kéz irányításához. A bionikus kezet kapott páciensek ez idáig elsődlegesen kézi beállítással irányították a művégtagot.

Ha öt-hét évvel ezelőtt találkozom ezekkel a páciensekkel, megvontam volna a vállam és azt mondtam volna nekik, hogy semmit sem tehetek értük” – mondta Oskar Aszmann, a Bécsi Orvostudományi Egyetem munkatársa, aki kollégáival együtt dolgozta ki az új eljárást.

A szakember szerint néhány betegnél megoldás lehet a kézátültetés, ám ennek is megvannak a maga hátulütői, többek közt az, hogy a páciensnek élete végéig kilökődést gátló gyógyszert kell szednie.

Bízunk benne, hogy a magyar egészségügy és a TB elöbb utóbb támogatni fogja ezen bionikus kar beszerzését a rászorulóknak. Igaz a kevsévbé modern robotláb beszerzését a rászorulóknak nem támogatták. Pedig tény kérdése, hogy ezen eszközökkel sokkal jobb életkörülmények közt élhetnének és sokkal jobb munkalehetőségek várhatnának azokra akik elvesztették végtagjaikat. Nem utolsós roban pedig így jóval több adót is beszedhetne a kormány.

A 30 éves Milorad Marinkovic egy több mint tíz évvel ezelőtti motorkerékpár-baleset óta nem tudta használni a jobb kezét, a bionikus művégtag segítségével azonban ma már képes megfogni egy szendvicset vagy egy üveg vizet.

El tudok dobni dolgokat, de a labda elkapása nehezebben megy, mert a jobb kezem még mindig nem olyan gyors, mint az egészséges bal. Mégis majdnem olyan természetes a jobbom használata, mint a balé  – mondta a Bécsben dolgozó férfi, hozzátéve, hogy a protézissel persze nem érez semmit.

Simon Kay, aki elsőként hajtott végre kézátültetést Nagy-Britanniában, a tanulmányhoz írt kommentárjában aláhúzta, hogy a bionikus kéznek mindig meglesznek a maguk korlátai, hiszen az emberi agy több ezer módon képes üzenetet küldeni a végtagnak, ám egy protézis ennyit képtelen feldolgozni.

Aszmann becslései szerint az új eljárás nagyjából 30 ezer euróba (9,2 millió forint) kerül. A szakember és munkatársai a The Lancet című brit orvosi folyóirat internetes oldalán ismertették az általuk kezelt három férfi esetét.