hirdetés

Döntetlen ide vagy oda a magyar-román után ismét kitört a balhé. Tény, hogy várható volt mindez de az, hogy ártatlan békés szurkolók és kisgyerekek is kapjanak a rendőrségi gázból, na ez több a soknál, hisz azt ígérték békés családi esemény lesz ez a válogatott mérkőzés. Ráadásul a rendőröket jól helybenhagyhatták az ultrák, hisz több védőfelszerelésbe öltözött egyenruhás került orvoshoz, mint a csak csuklyában balhézó szurkolók.  A rendőrség több mint 40 embert állított elő, és több mint 30-an szorultak orvosi ellátásra. Több mint húsz rendőri jármű pedig csúnyán megsérült. A tudósítások alapján a rendőrségnek csak igen nehezen sikerült véget vetnie a balhénak, amely során egy autót is felgyújtottak.

mti3 népliget

A stadionon belül szerencsére némileg nyugodtak maradtak a szurkolók a Magyarország – Románia Eb-selejtező mérkőzés folyamán, bár a románok egymásnak estek a saját szektorukban és lépni kellett a biztonságiaknak.  A nagy békesség azonban a Groumpama Arénán kívüli már szertefoszlott. A futballszurkolók egy része sörösüvegeket, petárdákat dobált a rendőrökre, akik válaszul könnygázt vetettek be és gumibotot is használtak. Az összecsapások a mérkőzés alatt és azt követően sem csitultak. A meccs szünetében újra nekiestek a rendőröknek a huligánok, és az ekkor elinduló csata aztán szűk három órán át káoszba borította az egész környéket.

A beszámoló szerint a rendőrök kezéből kicsúszott az irányítás, két tűz közé szorultak a tomboló huligánok és a meccs után a stadiont elhagyó szurkolók között, és elkezdtek minden irányba könnygázgránátokat lődözni, amelyből a gyerekek és a békésebb szurkolók is kaptak rendesen. A szurkolók a VIII. kerületben felborítottak és felgyújtottak egy autót, majd sokan közülük elindultak a Keleti pályaudvar felé, ott azonban már nem alakult ki újabb balhé.

Az MTI tudósításában az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának közleményét lobogtatta virtuálisan, amelyben az áll , hogy a rendbontók közül tizenöten, a rendőrség állományából tizenheten sérültek meg. Hat rendőrt kórházban ápolnak. A garázda szurkolók 21 szolgálati járművet és egy vízágyút is megrongáltak. Az ORFK természetesen magyarázkodik , hisz kiemelték a Groupama Arénában megrendezett mérkőzés rendőri biztosítása során a rendőrség azonnal reagált a nagy létszámú szurkolói rendbontásra.  Nos az azért eléggé aggasztó, hogy több rendőr sérült meg felpáncélozva, mint a csak csuklyást viselő rendbontók. Azaz megint valami komolyabb baj lehet.

A rendőrség közlése alapján összesen 51 embert állítottak elő, többségében garázdaság, hivatalos személy elleni erőszak, rongálás, pirotechnikai eszközzel való visszaélés, illetve jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt történtek. Bűnügyi őrizetbe 20 embert vettek, 22-őt pedig szabálysértési őrizetbe.