hirdetés

A szemvillanás az egyik leggyorsabb reakció, amelyre az emberi szervezet képes – mégis egy lassú folyamat ahhoz képest, amely a memória helyreállításához szükséges. A szakemberek felfedezték, hogy egyetlen tizedmásodperc alatt helyreállítható a memória.

man x-ray

A szakemberek kétféle típusú memóriát különböztetnek meg: a szemantikusat és az epizodikusat. Az előbbi a tények és a nyelvek ismeretével írható le a leginkább, amelyek nem kötődnek időhöz és térhez, és amely számos ember közös emlékezete egyszerre. Az epizodikus memória egyéni visszahívása konkrét múltbéli történéseknek, A transcraniális mágneses stimuláció, röviden TMS segítségével mindkét típusú memória helyreállítható. A brit Birminghami Egyetem és a német Ruhr Egyetem munkatársai azt vizsgálták, hogyan tárolódnak és kerülnek előhívásra ezek az emlékek. A résztvevőket arra kérték, hogy emlékezzenek bizonyos eseményekre, miközben agyukat vizsgálták, illetve azt igyekezték feltérképezni, hogy a TMS mennyiben segít az emlékezőképesség fejlesztésében. Azt már korábban is felfedezték, hogy TMS hatására egy dolgozat alatt jobban teljesítenek az egyetemi hallgatók.

A tudóscsoport tisztában volt azzal, hogy a TMS a memóriát élénkíti és az elveszettnek hitt emlékek visszahívását is segíti, arra viszont nem számítottak, hogy mindez már akár egyetlen tizedmásodperc alatt is lehetséges. A TMS-alapú terápiás módszerek komoly előrelépést jelenthetnek az Alzheimer-kór és más demens betegségek megelőzésében és kezelésében – írta a Betegszoba.hu

(Fotó: Weborvos)