hirdetés

Négyszer durvább nukleáris katasztrófára derült fény, mint a csernobili. 1950-ben Kazahsztánban történt az eddig titokban tartott atomkatasztrófa.

 

orosz hadgyakolratEgy újonnan előkerült titkos jelentés szerint az oroszok egy olyan nukleáris katasztrófát titkoltak el a hidegháború ideje alatt, ami négyszer rosszabb volt, mint Csernobil. 1950-ban Kazahsztánban történt a nukleáris baleset.

Több, mint 600 ember került kórházba és 100 ezer ember meg volt győződve róla, hogy valamilyen hatással volt rá a robbantás. A sugárfertőzések száma négyszer több volt, mint Csernobilban. Sőt néhány gyerek a mai napig valamilyen születési rendelleneséggel születik emiatt – írta a New Scientist alapján a  Mirror.

Az eset Szemipalatyinszkiban történt, ahol szovjet nukleáris fegyverekkel kísérleteztek, mindössze 160 kilóméterre az iparváros Oskementől. A tudósok mindezeket a nukleáris kísérletek a külvilág kizárásával folytatták, nem törődve a lehetséges következményekkel. Egy hónappal a robbanás után, 1956 szeptemberében még mindig a normális sugárdózis százszorosát mérték Oskemenben. A sugárzás szétterjedt a kazah sztyeppén.

A most feltárt titkos jelentés rámutat, hogy a tudósok tisztában voltak a katasztrófával és annak mértékével, de a jelek szerint nem törődtek vele. A nukleáris tragédia, mint utóbb kiderült egész Kelet-Európát érintette.