hirdetés

Benyújtották a lengyel szejmben kedden az abortusz teljes tilalmát célzó civil törvényjavaslatot, amelynek támogatására egy életvédő szervezet több mint 450 ezer aláírást gyűjtött össze. Az Európai Tanács emberi jogi biztosa felszólította a lengyeleket, hogy tegyék szabaddá a biztonságos és legális abortuszt.

stop aborcjy

Az év elején létrejött, Stop Aborcji (Stop az abortusznak) nevű polgári kezdeményezés keretében a lengyelországi életvédő szervezetek egy része olyan törvényjavaslatot dolgozott ki, amely szigorítana az 1993-ban elfogadott, a magzat védelméről szóló, abortuszkompromisszumnak is nevezett törvényen.

Jelenleg a terhességmegszakítás Lengyelországban három esetben megengedett: ha a terhesség nemi erőszak következménye, ha az anya élete veszélyben forog vagy ha a magzat visszafordíthatatlan károsodást szenvedett. A kedden benyújtott tervezet megszüntetné ezt a három kivételt, és a veszélyeztetett terhességből született beteg gyermekeket nevelő családok számára nagyobb anyagi és szakértői támogatást nyújtana. A teljes abortusztilalmat a lengyel püspöki kar is támogatja, de ellenzi a terhességmegszakításon áteső nők megbüntetését. A szóban forgó törvényjavaslat szerint az abortuszon szándékosan áteső nők esetében a bíróság elállhat a büntetéstől. A terhességmegszakítást végző orvost 3 hónaptól 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetnék. Az orvos azonban nem lenne büntethető, ha az anya életmentő kezelésre szorul, és ennek során olyan gyógyítási módszerekhez kell folyamodni, amelyek halálos következményekkel járnak a gyermek számára. A kezdeményezés tavasszal heves politikai és társadalmi vitát váltott ki Lengyelországban. A szigorítás mellett megszólalók azzal érveltek, hogy a statisztikák szerint a legtöbb törvényes abortuszt Lengyelországban az utóbbi években Down-szindrómás magzatokon hajtották végre, „visszafordíthatatlan károsodásnak” minősítve az eseteket.

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) vezető politikusai távolságtartóan nyilatkoztak a kezdeményezésről. Többen közülük nem zárták ki, hogy személy szerint támogatnák az abortusz teljes betiltását, ugyanakkor aláhúzták a témáról szóló szakmai vita fontosságát.  A fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) a jelenlegi abortuszkompromisszum megőrzése mellett állt ki. Baloldali tömörülések többezres tüntetéseket szerveztek az abortusztilalom szigorítása ellen, és követelték a jelenlegi törvény liberalizációját.

Nils Muiznieks, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa június közepén arra szólította fel Varsót, hogy mielöbb távolítsák el a lengyel jogszabályokból az összes akadályt, amely még mindig akadályozza, hogy a nők számára lehetővé tegyék a biztonságos és legális abortuszt.

Lengyelországban a polgári törvényjavaslatok benyújtásához legalább 100 ezer aláírás szükséges. Az utóbbi években más témákban több civil előterjesztés került a szejm napirendjére, a képviselők többségüket az első olvasat után elvetették.