hirdetés

Csaknem 6 millió forintos bírságot kap az, aki megszegi az új szabályokat. Irakban bevezették ugyanis a teljes alkoholtilalmat, hisz a Parlament elfogadta az új törvényt. Sajnos az országban élő más vallásúak így pórul jártak.
alkohol-tilalom-irakAz iraki parlament jóváhagyta azt a törvényt, amelynek értelmében a jövőben tilos lesz a szeszes italok importja, gyártása és forgalmazása. A lépés felháborodást váltott ki az ágazatot kézben tartó keresztény közösségek körében.
A szombaton késő este elfogadott jogszabály szerint akár 25 millió iraki dináros (csaknem 6 millió forint) pénzbírságra is büntethető az, aki megsérti a tilalmat. A síita többségű iraki törvényhozás honlapján számolt be az új intézkedésről, azt azonban nem közölte, milyen szavazataránnyal ment át a törvény.
A vitatott jogszabály életbe lépését még megakadályozhatja a szövetségi legfelsőbb bíróság, több képviselő is jelezte ugyanis, hogy a testülethez fordul a törvény miatt.

Ez a tilalom alkotmányellenes, mivel az alaptörvény elismeri az Irakban élő nem muszlim kisebbségek és etnikai csoportok jogait – magyarázta Joseph Slaiwa keresztény parlamenti képviselő. – A muszlim törvényhozóknak azt üzenem: törődjenek a saját vallásukkal, a miénket meg hagyják meg nekünk, tudjuk, miként kezeljük azt – tette hozzá.

Az iszlám vallás tiltja az alkohol fogyasztását, Irak nagyobb városaiban, mindenekelőtt a főleg keresztények által üzemeltetett boltokban azonban kaphatók szeszes italok.
A törvényt előterjesztő képviselő, Mahmúd al-Hasszán szerint a jogszabályra éppen az alaptörvény 2. cikke miatt van szükség, amely tiltja az iszlámmal szembemenő törvénykezést.
A többségében muszlimok lakta országokban léteznek ugyan különböző korlátozások az alkoholra vonatkozóan, teljes tilalom azonban csak néhány államban, köztük Szaúd-Arábiában és Kuvaitban van érvényben.
A közösségi oldalakon sokan bírálták az új törvényt, mondván, hogy a honatyáknak az ennél sokkal nyomasztóbb problémákkal, mint például az Iszlám Állam (IÁ) dzsihádista szervezet elleni háborúval vagy a korrupcióval kellene foglalkozniuk, de voltak olyanok is, akik méltatták a parlamentet, amiért az iszlám tanításához igazítja az ország törvényeit.