hirdetés

Lőttek a tűzijátékozásnak Tatán. Mos­tan­tól egé­szen feb­ruár vé­géig nem sza­bad semmiféle pirotechnikai eszközt hasz­nálni Tatán. Az ön­kor­mány­zati ren­de­let in­do­ko­lása sze­rint az Öreg-tónál te­lelő és át­vo­nuló vad­lu­da­kat akar­ják ezzel vé­deni, de az ál­lat­tar­tók is örül­nek a ren­de­let­nek. Per­sze van­nak til­ta­ko­zók is.

 

tűzijátékÖrülhetnek az állattartók és a durrogtatásra érzékenyek Tatán: rendeletben tiltották be a tűzijátékok használatát a városban – Agócs városrész kivételével – november 1-jétől egészen február 28-ig. A rendelet ezen a hétvégén lépett hatályba. A Magyar Madártani Egyesület még az ősz elején kezdett aláírásgyűjtésbe, a kezdeményezés végül sikerrel járt, a tatai önkormányzat támogatta a korlátozást.

Az állatvédők és sok állattartó szerint nemcsak Tatán kellene ezt alkalmazni, hanem az egész országban! A szakemberek és a környékbeli kisállat-tulajdonosok üdvözlik az új szabályozást. Musicz László, a Magyar Madártani Egyesület ornitológusa szerint most a fő cél az Öreg-tó és a vadludak védelme.

A téli fesztiválok tűzijátéka, illetve a szilveszteri durrogtatás elijeszti innen az állatokat. Előfordult, hogy a pufogtatás után egy-egy madár épületnek csapódott, de az is megesett, hogy az egyik madár egy éjszaka alatt 100 kilométert repült az ijedtségtől – közölte Musicz László.

Az önkormányzati rendelet szerint az Öreg-tónál a vadludak 70 százaléka elmenekült a szilveszteri durrogtatás miatt.