hirdetés

Budapesten nem lehet a halottak hamvait elszórni, szétszórni. A Fővárosi Önkormányzat illetékesei egy édesanyját elvesztő férfi kérése kapcsán döntöttek úgy, hogy megtiltják a hamvak ilyen módú szétszórását, mert különben akkor majd mindenki ezt szeretné tenni a Margit-szigeten a városatyák szerint. Arra pedig gondolni sem mer az ember, hogy a tiltás esetleg azért történt a főváros részéről, mert Budapesten a temetők épp Tarlósék kezében van, és ezzel bizony súlyos pénzek esnének ki a temetkezési vállalattól.   

hamvak-bors

Egy budapesti férfi anyjának az volt az utolsó kívánsága, hogy ha meghal, akkor a hamvait a Margit-szigeten szórják szét. A férfi ezért még áprilisban levélben fordult a fővároshoz: engedje meg, hogy teljesítse anyja utolsó kívánságát. A férfi és testvére 4 helyet választott ki a Margit-szigeten. Ezek GPS-koordinátáit is megküldte a fővárosi vezetésnek – de hiába. A fővárosi közgyűlés tulajdonosi, gazdasági és közterület-hasznosítási bizottsága azonban úgy döntött, hogy nem adja meg az engedélyt. Pedig a hamvak szétszórásának nem lett volna törvényi akadálya.

A közgyűlés viszont úgy döntött, gyorsan, hogy ezentúl tilos Budapest bármelyik közparkjában hamvakat szétszórni. Budapest vezetői ugyanis attól félnek, hogy ha most engednek, azzal precedenst teremtenek. S elindulna egy folyamat, amelynek a végén mindenki a Margit-szigeten akarja majd a hozzátartozói földi maradványait, vagy a Szent István parkban, netán a Városligetben a szétszórni.

A döntés indoklása szerint nem célszerű keverni a funkciókat. Vannak temetők és vannak közparkok. A közparkok rekreációs és sportcélokat szolgálnak, a temetőkben pedig el lehet temetni a hozzátartozókat.