hirdetés

Kemény tíz napos ülősztrájk és templom foglalás indította el a Nemzetközi Szexmunkás Világnapot  négy évtizeddel ezelőtt. Nemes összefogás volt ez a szexmunkásoktól és a velük szimpatizálóktól. Saint – Niziér temploma így egy életre beírta magát a modernkori történelembe.   

szexe

Bár hallgatott róla sok mindenki június 02.-án a Nemzetközi Szexmunkás Világnapot ünnepelték meg. 1975-ben ezen a napon a Franciaországi Lyonba mintegy 100 szexmunkás és az őket támogató aktivisták elfoglalták a Saint-Nizier templomot, ahol ülő sztrájkkal tiltakoztak a hátrányos megkülönböztetés, a rossz bánásmód ellen. Ez a 10 napos tiltakozás hívta fel a figyelmet helyi, nemzeti és végül nemzetközi szinten a szexmunkások jogaira. Bár a rendőrség megrohamozta és erőszakkal eltávolította a szexmunkásokat, mégis ez a szervezett tiltakozás motiválta világszerte a szexmunkásokat, s megindulhattak a modern szexmunkás mozgalmak.

Azóta a megemlékezéssel is szeretnék felhívni a figyelmet a szexmunka, mint szakma munka- és szociáljogi szabályozásának hiányosságaira, szociális és munkakörülményeik javítására.

( Fotó: Szexe )