hirdetés

Egy floridai cég kapott engedélyt az amerikai kormánytól, hogy robotot küldjön az űrbe üzleti célból. 2017-ben kéthetes, csak odaútra szóló misszió keretében többek között emberi hamvakat is fognak szállítani a Holdra. Most először kapott felhatalmazást magánvállalkozás a Föld légkörén kívüli profitszerző expedícióra, ezzel megnyílt az út a Marson, illetve az aszteroidákon való bizniszre is.

HoldA Moon Express nevű, Cape Canaveral-i cégnek adott engedély egyben megteremti a jogi kereteket más hasonló üzleti célú űrexpedíciók számára a Holdat, a Marsot vagy az aszteroidákat illetően.

A floridai magáncég egy bőrönd nagyságú robotot akar a Hold felszínére küldeni. Az űreszköz számos tudományos kísérletet végez és némi teherárut szállít majd a Holdra, többek között emberi hamvakat, továbbá álló- és mozgóképeket fog sugározni a Földre.

Az engedélyt az Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hivatala (FAA) adta ki. Mindeddig csak kormányügynökségek küldhettek űrhajót a Föld légkörén túlra.

A Moon Express példáját várhatóan más magánvállalkozások is követni fogják. Elon Musk, a Space Exploration Technologies alapítója és vezérigazgatója 2018-ban a Marsra akar űrhajót küldeni.

Mások aszteroidákon szeretnének bányászatot folytatni, vagy tudományos laboratóriumokat, javító és szolgáltató műholdakat működtetnének az űrben.