hirdetés

Életének nyolcvankilencedik évében, elhunyt Paskai László bíboros, nyugalmazott esztergom-budapesti érsek – tájékoztatta Tóth János Csaba, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtóreferense . A bíboros volt az, akit többen azzal támadtak, főként Demszky Gábor ex-tanácsadójának történész férje, hogy kapcsolatban állhatott az Állambiztonsági Szolgálattal Paskai, bár sosem derült ki róla, hogy ennek van-e bármiféle valóság alapja.  

semjen-paskai

Nehéz gyermekkora volt az elhunyt bíborosnak. Szülei Paskai Ádám és Ördög Mária kikeresztelkedett zsidók  voltak. Az édesapa a holokauszt kezdetéig mint csendőr tevékenykedett ( ez bevett szokás volt a Horthy rendszerben, hogy ilyen erőszakos munkahelyre tették a kikeresztelkedett vallásúakat-a szerk ) .

A gyermek Lászlót a háború végéig a keszthelyi karmeliták  bujtatták; ez az élmény alighanem befolyásoló erővel bírt későbbi életútjára is. Szegeden a piaristáknál tanult, 1945-ben érettségizett. Belépett a Kapisztrán Szent Jánosról elnevezett ferences  rendtartományba, ahol 1949-ben tett fogadalmat. Filozófiai és teológiai tanulmányait Gyöngyösön  kezdte, a rend szétszórása után a Budapesti Hittudományi Akadémián  tanult. 1952-ben szerzett teológiai doktori címet.

Pappá 1951. márciusában szentelték. 1952 és 1965-től a Hittudományi Akadémia megbízott előadója, 1967–1978 között a filozófia tanszék vezetője.