hirdetés

Úgy tűnik baj van az Antarktiszon. Szúnyogok lepték el a térségét, igaz erre a vérszívók, nos nem igazán voltak jelen eddig, főleg a szárnyas félék. A kutatók szerint ez a jelenség is az ember miatt ütötte fel a fejét az Antarktiszon.

 

Az Antarktiszon a turisták által kedvelt György király-szigetén megjelentek a közönséges szúnyogok – közölte Alekszandr Klepikov, a déli-sarkvidéki orosz expedíció vezetője pénteken.

Klepikov szerint ez az emberi tényezőnek “köszönhető”: a regionális körülményekhez képest enyhe klímájú György király-szigeten, ahol hét ország tart fenn megfigyelőállomást, sok a turista is. A patakok és a folyók ott nyáron három, télen mínusz öt fokosak.

A közönséges szúnyog eddig ismeretlen volt az Antarktiszon, ahol csak a szárnyatlan változata honos. Az orosz expedíció vezetője elmondta, hogy a nemzeti sarkvidéki programok vezetői tanácsának kezdeményezésére megkezdődött a helyzet tanulmányozása és annak az eljárásnak a kidolgozása, hogyan ejtsék csapdába a vérszívó rovarokat.

Klepikov arról is beszámolt , hogy az orosz Bellingshausen állomás egyik épületét fertőtleníteni kellett a szúnyogok megjelenése miatt.

 

(ajtai)