hirdetés

Működőképes, felszerelésben és anyagaiban is teljesen korhű ókori római konyhát építettek fel Szombathelyen a történelmi témaparkban, amely nemcsak az augusztus 21-én kezdődő Savaria Történelmi Karnevál napjaiban üzemel majd, hanem áprilistól egészen októberig várja mindazokat, akik a témaparkba látogatnak és a római kori gasztronómiával is szívesen ismerkednének.

romai konyha3

A kísérleti régészeti konyha épületét péntek délután Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere adta át, aki köszöntőjében azt hangsúlyozta: a Claudius császár által alapított, kétezer éve lakott város büszke arra a kultúrára, amelyet a rómaiak hoztak és terjesztettek el, ennek pedig fontos része volt a gasztronómia is.

Borhy László régészprofesszor elmondta: a régészeti ásatásokon feltárt épületek, a falfestményeken ábrázolt munkafolyamatok, valamint a megmaradt írásos emlékek alapján viszonylag pontos ismereteink vannak a római kori gasztronómiai szokásokról és kultúráról.

romai konyha

Európában egyedülálló ez a konyha

Szavai szerint Európában mégis egyedülállónak mondható, hogy egy valóban működő, a római kor előírásainak megfelelően megépített konyhát rendeztek be régészek útmutatása alapján.

A tapasztott falú konyhaépület középpontjában kemence áll, mellette pedig egy szintén fatüzelésű kályha, amely az ételek melegen tartására szolgál, a falak mentén, a konyhapult alatt pedig agyagkorsók sorakoznak, a konyhai munkát pedig ugyanúgy, mint annak idején, csővezetéken érkező víz segíti.