hirdetés

Háromszázötven euró, azaz száznyolcezer forintot kapnak, plusz étkezési utalványokat Szlovákiában a nyolc órában dolgozó közfoglalkoztatottak. Van némi különbség a magyar közmunkás bérekhez képest.

aktivacia_romov3Az erdőgazdaságok által foglalkoztatott közmunkások többnyire, napi 8 órányi kemény munka után, nettó 51 ezer forintot vihetnek haza. Szlovákiában a nyolcórás közfoglalkoztatott havi 350 eurót kap kézhez azaz. 108 ezer forintot és e mellé még étkezési utalványok is járnak – összességében közel 400 eurót tehet így zsebre.

A programok ott is a szlovák munkaügyi központokon keresztül bonyolódnak. Vannak olyanok, amelyek során az állam a bér 80 százalékát, de olyan is, ahol a 95 százalékát állja (a többit a településnek kell hozzátennie). A mindössze 500 lelkes Szapon most a polgármester állítása szerint a „megszokottnál kevesebben”, így is heten dolgoznak ilyen státuszban, a legtöbben ötven felettiek.

Vannak, akik négy órában (ők havi 200 euró környékén keresnek), s arra is figyelnek, hogy a megváltozott munkaképességűeket is alkalmazzanak – akad, aki például könnyebb fizikai munkát végez, többek közt a sportpálya füvét öntözi.

Arra is figyelnek, hogy  megváltozott munkaképességűeket is alkalmazzanak.