hirdetés

Látványos csillaghullás lesz. Ma éri el ugyanis a csúcspontját a Geminidák meteorraj; a legtöbb hullócsillagot várhatóan hétfő este láthatjuk. Az Időkép előrejelzése szerint  az esti órákban a Dunántúl déli részén és a Tiszántúl keleti részén kevésbé lesz felhős az ég, így errefelé jó eséllyel megfigyelhetjük a Geminidákat. 

meteor zápor-mti

A Geminidák meteorraj nem annyira híres, mint az augusztusban érkező Perseidák, mert csak hideg decemberi éjszakákon lehet látni őket. A rajt december 6-a és 18-a között lehet megfigyelni. Az első napokon óránként csak 1-2 meteort láthatunk, de ez folyamatosan egyre több lesz. Péntek óta az aktivitás rohamos gyorsasággal nő: két nap alatt a látható meteorok száma 100-120-ra nőhet.

A tetőzés ma estére várható. Idén a holdfény is alig zavarja az áramlat megfigyelését: ehhez a derült, de városi fényektől mentes helyszínek a legalkalmasabbak. Borús időben a rádiómeteoros aktivitás nyomon követésével vigasztalódhatunk.

A következő napokban a Geminidák aktivitása gyengülni fog. Két nap múlva már csak óránként húsz meteort figyelhetünk meg, majd újabb két nap elteltével óránként már csupán egyet.

(Fotó: MTI)