hirdetés

Az oroszok nem bíznak abban, hogy nem lenne problémamentes egy csupán nőkből álló űrhajós csapat Holdra küldése. Ugyan Oroszország küldött elsőként nőt a világűrbe 1963-ban, méghozzá sikerrel, most mégis szimulált körülmények között tesztelik, hogy a női legénység képes-e jól együttműködni az űrutazás során.

Hold

Egy 2029-re tervezett Hold-utazásra készülve 6 női asztronautajelöltet zárnak össze 8 napra szimulált körülmények közé. A kísérletben egy orvos és egy pszichológusnő is részt vesz.

Szeretném azt kívánni, hogy ne legyen konfliktus, de, ahogy mondani szokták, két háziasszony nehezen fér meg egy konyhában – jelentette ki Igor Usakov, az Orvosbiológiai Intézet (IBMP) igazgatója, amikor elindította a  virtuális expedíciót. Szergej Ponomarjov, a kísérlet vezetője is a női legénység kommunikációjára és konfliktuskezelésére kíváncsi leginkább, persze az alanyokon biológiai teszteket is elvégeznek a szimulált űrutazás után. Az IBMP a férfi legénységgel kapcsolatban bátrabb volt, ugyanis a férfi kozmonautákat extrém hosszú szimulációs időre merték összezárni, egy 520 napig tartó virtuális Mars-expedícióra.

Moszkva különben már négy nőt küldött a világűrbe, utoljára tavaly Jelena Szerova személyében. Az űrhajósnő elpanaszolta, hogy a visszatérése után megkérdezték tőle, hogyan mosott hajat az ISS-en, holott a férfi űrhajósoknak nem kellett ilyen kérdésre válaszolniuk.

Az új kísérlet bemutatásakor az újságírók kérdései ismét akörül forogtak, hogyan bírja ki egy hétig a hat nő férfi vagy sminkelés nélkül. Nagyon szépek vagyunk festék nélkül is – válaszolta Darja Komisszarova. Dolgozunk, és amikor dolgozunk, nem gondolunk férfiakra, vagy nőkre – tette hozzá kolléganője, Anna Kumaszaul.

Az expedíció vezetője, Jelena Lucsnickaja remélte, hogy nem történik semmilyen kellemetlenség. Bizonyos vagyok abban, hogy megvan a műveltségünk és a személyes kvalitásaink, hogy minden rendben menjen – hangsúlyozta.

Ötvennégy évvel az első űrhajós, Jurij Gagarin utazása után Oroszország embert szeretne küldeni a Holdra, a vetélkedésben az amerikaiak 1969-ben ugyanis ebben megelőzték. A Hold-utazást 2029-re tervezik.