hirdetés

Szervkereskedők buktak le Ukrajnában. Három férfi augusztus – november között gyerekeket és felnőtteket toborzott Ukrajnában, akiket aztán Oroszországba akartak vinni szervdonorként.
ukran-rendorA rendőrség adatai szerint, a bűnözői csoportba három 19-21 év közötti fiatalember tartozott. Augusztustól novemberig a bűnözők gyermekeket és felnőtteket toboroztak, akiket Oroszországba, szervátültetés céljából terveztek szállítani, és magas pénzjutalmat ígértek az áldozatoknak.

Augusztus elején a tettesek egy 15 éves lányt és egy 15 éves fiút vontak be az üzletbe – írja a Kárpátinfo. Kihasználva a potenciális „adományozók” kilátástalan anyagi helyzetét, a bűnözők a szervátültetésért cserébe hatalmas pénzösszegeket ígértek a gyerekeknek. Mivel Ukrajnában tilos a családon, rokonságon kívüli szervátültetés, ezért a férfiak az általuk toborzott embereket Oroszországba próbálták átvinni.

Kiderült az is, hogy az egyik áldozat, egy 32 éves nő Moszkvába történő átszállítását a rendőrök november 23-án akadályozták meg, ahol jelentős összegért cserébe megszabadították volna a májától. A bűnelkövetők 250 ezer dollárt ígértek neki, de valójában az említett összeg csupán 10 százalékát adták volna oda. Az ügyben tart a nyomozás.