hirdetés

Súlyos máj- és vesekárosodást okozhat a növényi eredetű étrend-kiegészítők használata. Egy májátültetési specialista szerint a népszerű zöldtea-kapszula szedése is komoly következményekkel járhat. Ausztráliában az elmúlt öt év alatt összesen hat szervátültetésre volt szükség az ilyen szerek mellékhatásai miatt.

növényi étrend-kiegészítő

 

Az az ausztrál szervadományozásokat nyilvántartó hivatal adatai szerint 2011 óta legalább három vese- és három májtranszplantációt hajtottak végre olyan pácienseken, akik növényi eredetű étrend-kiegészítőktől lettek betegek.

Nick Shackel májátültetési specialista szerint a növényi kivonatokat tartalmazó tabletták egy része veszélyesen nagy mennyiségben tartalmaz olyan összetevőket, amelyek túlzott fogyasztása komoly károkat okozhat.

A zöld teában vannak vegyületek, amelyek túlzott bevitele előre megjósolhatóan májkárosodáshoz vezet – mondta a szakember.

Shackel szerint a növényi eredetű étrend-kiegészítők miatti transzplantációk elkerülhetőek, és figyelembe véve, hogy sokan szervhiány miatt nem esnek át a beavatkozáson, jó lenne, ha a rendelkezésre álló szervek olyanokhoz kerülnének, akiknél meg nem előzhető okai vannak a májkárosodásnak.

A szakember hangsúlyozta, hogy a fogyasztókat jobban fel kellene világosítani a növényi alapú étrend-kiegészítők kockázatairól.

A gyógyászati készítmények szabályozásával foglalkozó hivatal (Therapeutic Goods Administration) közölte, hogy számításba fogja venni a jelentést a termékek figyelmeztető címkéinek széles körű felülvizsgálatakor.

Ausztráliában jelenleg mintegy 1200-an várnak máj- vagy veseátültetésre.