hirdetés

A boltok polcairól július 20-tól eltűnnek a diabetikus jelölésű élelmiszerek, mivel azt sok gyártó marketingfogásként alkalmazta. Egy uniós rendelet most betiltja az élelmiszereken megkülönböztetésként használt narancssárga kör jelzést és a diabetikus feliratot, ugyanis számos esetben a cukorbetegek számára megtévesztőnek találták. Ezentúl az összetételek listáját kell böngészni, illetve a cukormentes feliratot keresni.

élelmiszervásárlásAz uniós rendelet még 2013-as, az EU így három év felkészülést adott az előállítóknak, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ezért már hónapok óta igyekszik felhívni a figyelmet a változásokra. A diabetikus fogalom, illetve az azt jelölő narancssárga kör csak Magyarországon volt ismert.

A változás mellett elsősorban az szólt, hogy a diabetikus termék elnevezést nagyon sokan marketingeszközként használták.

Antal Emese dietetikus korábban az M1 aktuális csatorna műsorában azt mondta: a jelölés miatt a cukorbetegeknek ajánlott élelmiszerekről sokan azt gondolták, bármennyit ehetnek belőle, pedig ezek gyakran ugyanolyan energiatartalommal bírnak, mint a hagyományos termékek.

Az uniformizált, EU-s jelölés értelmében ezentúl az alacsony cukortartalmú, cukormentes, illetve a hozzáadott cukrot nem tartalmaz feliratokat kell majd keresni a termékeken.

– A cukorbetegségben szenvedőknek eddig is számolni kellett a bevitt szénhidrátmennyiséget, ebben sajnos már csak az említett tápértékjelölések nyújthatnak majd fogódzót, nem lesz erre utaló, univerzális jelölés az élelmiszereken. Fontos tudni, hogy a tápértékjelölésben bizonyos cukoralkoholok, amelyeket édesítésre használnak, a szénhidrátok, és nem a cukrok között szerepelnek majd. Az anyagcserezavarban szenvedőknek ezért az összetevőkre is nagyon kell figyelniük – közölte a Nébih.

A diabetikus fogalom július 20-tól szűnik meg hivatalosan, az addig legyártott termékek készletei azonban még hónapokig forgalomban maradhatnak.