hirdetés

Megújult, megszépült a Széll Kálmán tér, a régi retró Moszkva tér. A BKK szerint el is készült, ez igaz is, javarészt minden kész van, de azért a lift, a mozgólépcső és az ügyfélközpont beüzemelése még hátravan. Hivatalosan tegnap befejeződött a Széll Kálmán tér tavaly januárban elindult 5,3 milliárdos rekonstrukciója.

szél kálmán tér-máthé z

Befejezte a régi Moszkva tér felújítását a BKK. A munkák tavaly január 12-én indultak el és több mint 400 napig tartottak. Bár megvalósult a felújítás valamennyi műszaki eleme, egyes egységeket – például a liftet, a mozgólépcsőt és az ügyfélközpontot – a jogszabályi előírások miatt csak később, a használatbavételi engedélyek megszerzését követően üzemelik be.

A felújítás során a vázszerkezet kivételével visszabontották a metróépületet és egy üvegfalú létesítménnyé alakították át, a környező bódékat és büféépületeket eltüntették. A kereskedelmi funkciókat a téren épült új szolgáltatóépületbe és a Széll Kálmán tér déli részén található, szintén új támfalépületbe helyezték át. Az üzlethelyiségek hasznosítására a Budapest Főváros Vagyonkezelő Zrt. jelentetett meg tendert.

Átalakították az autóbusz-végállomásokat és a villamosmegállókat. A tér a biciklisek számára is átjárható lett, építettek egy új kerékpárutat a Vérmező úttal párhuzamosan, amely csatlakozik a Retek utca–Varsányi Irén utca irányú és az Attila úti kerékpárúthoz is.

Telepítettek 182 új fát és több mint 700 négyzetméteren füvesítettek a BKK szerint. Az újjáépített Széll Kálmán tér burkolatába éjjel világító LED-sávokat építettek, és szintén a gyalogosok tájékoztatására szolgál az öt, úgynevezett totemoszlop. A tér feletti utcákban levő buszmegállót mozgólépcsővel és felvonóval is el lehet majd érni.

A BKK azt is közölte, hogy a metróépületben helyet kapott a Gömböc, amelyben a forgalmi iroda és egy üzlet található. A Gömböcöt egy magyar mérnöki találmány ihlette, amely az első ismert homogén test és összesen két egyensúlyi pontja van.

(Fotó: Máthé)