hirdetés

Magyarországon elsőként hajtottak végre speciális hallásjavító műtétet a koponya mindkét oldalán egyszerre a Heim Pál Gyermekkórházban. Egy 8 éves, súlyosan halláskárosodott kislány kapott esélyt arra, hogy úgy érzékelje a körülötte lévő világ hangjait, amire korábban esélye sem volt. Egy-egy csontba ágyazott hallókészüléket ültettek be a fülei mögé.

 hallásjavító műtét

A 8 éves kislány csecsemőkora óta súlyos hallássérült, eddig hagyományos hallókészüléket használt, amelyet édesapja szerint gyakran kellett javításra küldeni Budapestre, és addig nem volt Karolinának hallókészüléke.

A kórházban csontba ágyazott hallókészüléket kapott. Ennek lényege, hogy egy titániumcsavart ültetnek a koponyacsontba, arra szerelnek egy mágnest, felette pedig összevarrják a bőrt. Kívülről egy másik mágnessel kapcsolódik hozzá a hallókészülék.

Ilyen beültetést 13 éve csinálnak már Magyarországon, Karolina műtétje viszont egyedi volt, mert ő két oldalra, egy operáció alatt kapta meg a készüléket.

Katona Gábor professzor, a Heim Pál Gyermekkórház osztályvezető főorvosa szerint a kislány ezután úgy érzékelheti majd a körülötte lévő világ hangjait, ahogy erre esélye sem volt eddig.

A műtét nagyjából egy órán át tartott, és sikeres volt. Az implantátum darabonként másfélmillió forintba kerül, de a családnak ingyen volt, mert az egészségbiztosításai pénztár támogatta a beavatkozást.

(Fotó: illusztráció)