hirdetés

Nem elég klímabajnoknak hívni magunkat, úgy is kell cselekedni – hívja fel a figyelmet a kormány abszurd klímavédelmi intézkedéseire a Greenpeace környezetvédelmi szervezet. Hazánk a szervezet szerint nem támogatja a szélerőművek építését és a lakóépületek energiahatékonysági felújítása sem támogatott sajnos. Ráadásul 2010 óta még környezet és természetvédelmi minisztérium sincs.

 

„A tett első, a szó második”– vetítette ki Széchenyi István jól ismert szavait Budapest fölé a Greenpeace, hogy ezzel hívja fel a figyelmet a kormány elégtelen klímavédelmi intézkedéseire.

A környezetvédő szervezet szerint nem elég klímabajnoknak hívni magunkat, úgy is kell cselekedni. Tíz pontban gyűjtötték össze azokat a káros vagy elégtelen intézkedéseket, amelyek rávilágítanak, mennyire abszurd a kormány klímavédelmi politikája. Levélküldő kampányt indítottak, amellyel bárki közvetlenül is megkérheti a magyar miniszterelnököt, álljon végre az éghajlatvédelmi törekvések élére – közölték.

Mint írják, a XIX. századi államférfi szavai azért is különösen aktuálisak, mert az Európai Unióban jelenleg történelmi jelentőségű folyamatok zajlanak: a tagállamoknak most kell megállapodniuk az unió klímacéljainak szigorításában az Európai Tanácsban és az Európai Parlamentben. Ebben a magyar kormányfőnek is jelentős szerepe van: Orbán Viktornak ezúttal támogatnia kellene az uniós klímamegállapodást, és nem blokkolnia, ahogyan azt korábban tette.

„A miniszterelnök többször is klímabajnoknak nevezte hazánkat az elmúlt egy évben, a múlt héten mégis abszurditásig emelt uniós klímacélokról beszélt. Eközben a kormány, amelynek 2010 óta nincs Környezet- és Természetvédelmi Minisztériuma, méregdrágán, közpénzen vásárol meg egy szennyező és klímagyilkos szénerőművet, nem hajlandó lehetővé tenni szélerőművek építését és nem támogatja a lakóépületek energiahatékonysági felújítását sem. A klíma- és ökológiai válság közepén ezek az igazán abszurdak, nem az, ha valaki a klímavédelem érdekében cselekedni akar” – nyilatkozta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.

Tudományos álláspontok szerint 2030-ig az Európai Uniónak 65 százalékkal kell csökkentenie a kibocsátását, ehhez képest a magyar kormány mindössze 40 százalékos csökkentést vállalt. A most érvényben lévő globális kibocsátáscsökkentési vállalásokkal az éghajlatunk nem a Párizsi Megállapodásban célul kitűzött 1,5, hanem minimum 3-4 Celsius-fokkal lesz melegebb az ipari forradalom előtti szinthez képest. Ez már olyan klímát jelentene, ami súlyos élelmiszertermelési és vízellátási problémákkal, sosem látott hőhullámokkal, szárazságokkal és pusztító viharokkal járna, és visszafordíthatatlan pusztítást okozna az élővilágban– áll a közleményben.

A Greenpeace szerint az elkövetkezendő hetek azonban lehetőséget adnak, hogy Magyarország valóban klímabajnokká váljon, ehhez a magyar miniszterelnökre, a kormánytagokra és a magyar európai parlamenti képviselőkre egyaránt szükség van. Jelenleg tart az Európai Unió Környezetvédelmi Tanácsának informális ülése, ahol a tagállamok miniszterei egyeztetnek többek között a klímavédelmi kérdésekről is. Az Európai Parlament október 6-án szavaz az uniós klímatörvényről, majd következik az Európai Tanács döntése, ahol Orbán Viktor képviseli Magyarországot.

A környezetvédő szervezet nyílt levelet írt az Európai Parlament (EP) magyar képviselőinek. A levélküldő kampányban eddig már több mint 3000-en vettek részt.

(ajtai )