hirdetés

Bár komoly gondokkal küzdött Kozák, azért Szabóval megcsinálta a lehetetlennek tűnő győzelmet. Pár centivel, de 500 méteren olimpiai aranyérmes a Kozák–Szabó kajak kettős. A győzelemhez a lányok szerint icipicit az is kellett, hogy a partról szurkolt nekik régi jó ismerősük, Szász Emese olimpiai bajnok párbajtőrözőnk is.

kozák-szabó2

Tény, hogy szoros versenyre számítottak a riói olimpián a magyar lányok, de mindketten bíztak a felkészülésükben. Azonban Kozák rosszulléte és hasmenése aggodalmat azért mindenkiben okozott. Legalábbis a szurkolók közt.

– Átbeszéltünk mindent, tudtuk, hogy ez nagyon szoros lesz. Nyilván ebben benne volt az is, hogy Dana nem volt százszázalékos, s hát ez egy olimpia, s ez nem olyan lesz, mint az eddigi versenyeink – közölte Szabó Gabriella az eredményhirdetés után.

A magyar lányok a magyar volt köztársasági elnöktől, Schmitt Páltól, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjától vehették át az érmeket.

Kozák Danuta arra a kérdésre, hogy betegsége után hány százalékos állapotban volt, így felelt:
Száz… De nem száztíz, ami versenyen szokott lenni. Ma azért ki tudtam aludni magam, s lejött rólam az a teher, hogy nem vagyok olyan állapotban, mint szoktam lenni. De annyit edzettünk, hogy meg tudtuk oldani így is.

A magyar kettős mindössze öt századdal előzte meg a második német párost.

A már kétszeres olimpiai bajnok elárulta, sokat számított neki, hogy barátnője, a párbajtőrben győztes Szász Emese a partról szurkolt neki.

– A 2012-es olimpia után futottunk össze egy gyógytornán. Ezúton is szeretném megköszönni Moldvai Ildikónak, aki négy évig kísérte az utam ebben az olimpiai ciklusban, pszichésen és fizikálisan is rendben tartott. Ilyen cselekhez folyamodott, mint hogy összeismertetett Szász Emesével és számtalan válogatott sportolóval. Mesivel az egész felkészülés alatt kontaktban voltunk. Én is tudom, hogy milyen áldozatokat hozott, s milyen keményen készült. Nagyon szerettem volna egy ugyanolyan aranyérmet, mint neki van. – monda Szabó Gabriella.