hirdetés

Szabadlábra helyezték Patrick Hickeyt, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ír tagját, de Brazíliát egyelőre nem hagyhatja el. A 71 éves sportvezetőt azért vették őrizetbe augusztus 17-én a Rio de Janeiró-i olimpián, mert két olyan céggel is kapcsolatban állt, amelyek jegyüzérkedéssel hozhatók összefüggésbe.

patrick hickeyHickeyt előbb előállították egy hotelben, majd rosszul lett, és kórházba kellett szállítani. Amikor egészségi állapota megengedte, előzetes letartóztatásba került.
A brazil hatóságok kedden közölték, hogy óvadék ellenében szabadlábra helyezték, de mivel az ügyben még tart a nyomozás, az illetékes bíró úgy döntött, hogy bevonja az útlevelét, és a sportdiplomata nem hagyhatja el az országot.
Hickey a botrány kirobbanása után lemondott a nemzetközi olimpiai mozgalomban betöltött minden tisztségéről, így a Ír és az Európai Olimpiai Bizottság elnöki posztjáról, a NOB végrehajtó-bizottsági tagságáról, valamint a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségének alelnöki posztjáról.
Rajta kívül hat személy útlevelét vették el a brazil hatóságok, amelyek számítógépeket, mobiltelefonokat és belépőket is lefoglaltak.
A 13 gyanúsított részt vett mintegy ezer belépő túlárazásában, amelyek értékesítéséből 10 millió realos (868,8 millió forint) haszonra tehetett volna szert, miközben a terjesztő THG Sports elnevezésű cég nem volt jogosult az olimpiai jegyek forgalmazására.