hirdetés

600 millió beteg. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO most készített először az egész világra kiterjedő kutatást arról, hogy milyen mértékben veszélyezteti az embereket az ételmérgezés. Az eredmények lehangolóak. Évente nagyjából minden tizedik ember fogyaszt olyan élelmiszert, amitől ételmérgezést kap.

ételmérgezés-europress

Ez a becslés évi 600 millió beteget jelent, és ebből nagyjából 420 ezren bele is halnak a mérgezésbe – az áldozatok főképp gyerekek. Az elkeserítő adatok miatt a WHO arra hívta fel a kormányok és a gyárak figyelmét, hogy fokozzák az élelmiszerláncok egyes lépéseinek ellenőrzését, a beszállítástól kezdve egészen addig a pillanatig, míg az étel a tányérra kerül – írja az Independent.

Az élelmiszerekben hordozott betegségek – amelyeket okozhatja baktérium, vírus, parazita, mérgek és vegyi anyagok – kezdetben olyan tünetekben jelentkezhetnek, mint az émelygés, a gyomorrontás vagy a hányás. De ennél hosszabban tartó betegségeket is okozhatnak: rákot, vese- és májrendellenességet, agyi zavarokat, epilepsziát vagy köszvényt.

A problémát részben a globális élelmiszer-kereskedelem okozza. Ha egyes élelmiszerek olyan országokból érkeznek, ahol alacsony az élelmiszerbiztonság szintje, az a teljes élelmiszer-feldolgozási folyamat leggyengébb láncszemévé válhat – közölte Kazuaki Miyagishima, a WHO Élelmiszer-biztonsági Osztályának igazgatója.

De emellett problémát jelenthet a folyamat másik vége is: ha a feldolgozók, például az utcai árusok rosszul kezelik az alapanyagokat. „Sokkal hasznosabb, ha az utcai árusok oktatásába és tréningjébe fektetünk bele, mint ha büntetésekkel próbálnánk javítani a helyzeten”  – mondta Arie Hendrik Havelaar egyetemi kutató.

Ugyan a megbetegedések és halálozások száma a szegényebb fejlődő országokban a legmagasabb, Európában és az Amerikai Egyesült Államokban sem elenyésző az ételmérgezéses esetek száma. A halálozási ráta tehát Afrikában és Délkelet-Ázsiában a legmagasabb, és sokszor ötévesnél fiatalabb gyerekek az áldozatai.

A gyerekek egyébként különösen érzékenyek a hasmenéses betegségekre, ezeket sokszor nyers vagy rosszul főzött ételek okozzák, de lehet a kiváltó étel tojás vagy szennyezett tej- és friss termékek. Afrikában az ételmérgezéshez kapcsolódó halálok közt vezető ok a szalmonella, a galandféreg, vagy az olyan, penész kiváltotta betegségek, amelyek akkor jelentkeznek a gabonán vagy a kukoricán, ha rosszul tárolják azokat. Ezért a WHO javaslata szerint ezeknek a kormányoknak többet kéne költeniük arra, hogy felkészítsék az élelmiszer-gyártási folyamatban részt vevő szereplőket a biztonságos termelésre.

A megbetegedések népességhez viszonyított arányában is Afrikában a legrosszabb a helyzet: több mint 91 millió beteggel számolhatnak évente, közülük nagyjából 137 ezren bele is halnak a betegségbe. Délkelet-Ázsiában többen halnak meg (175 ezren), de ez évi 150 millió betegből kerül ki. Itt 60 millió, öt évnél fiatalabb gyerek kap ételmérgezést – és 50 ezren halnak bele. A listán harmadik a mediterrán régió, amely ebben az esetben a Közel-Keletet és Észak-Afrikát fedi le.

Magyarország Fehéroroszországgal, Észtországgal, Kazahsztánnal, Oroszországgal, Ukrajnával, Lettországgal, Litvániával és Moldovával került egy kategóriába – itt évente nagyjából 795 ezer megbetegedéssel számol a WHO, amelyből 156 eset végződik halállal.