hirdetés

Orvhalászt fogtak. A Nébih Állami Halőri Szolgálata a Szamos folyó déli részén tartott ellenőrzéseket, amikor lebukott egy halász egy 50 kilogrammos harcsával. A hal megmenekült, mert a halőrök visszaengedték a folyóba. A horgászt pedig tiltott horgászmódszer miatt bírságoltak meg az ellenőrök, aki több tízezres bírságra és a horgászattól való eltiltásra számíthat.

orvhalászat szamos

A Nébih közleménye szerint a megengedettnél több horgászeszköz használata miatt 4 emberrel szemben kellett intézkedniük a halőröknek a Szamossályi horgásztavon. Közülük 3-nak engedélye sem volt. Tunyogmatolcs térségében szintén engedély nélküli horgászokkal szemben intézkedtek, két esetben pedig tiltott horgászmódszer, az úgynevezett gereblyézés miatt kellett eljárniuk az ellenőröknek.

Szamosangyalos térségében egy halászt ellenőriztek a halőrök, akiről kiderült, engedély nélkül és a bevallott három helyett öt varsával halászott. A rapsic csónakjában egy 6 és egy csaknem 50 kilogrammos, 175 centiméteres harcsát is találtak az ellenőrök. A szakemberek az állatokat visszaengedték a folyóba, a varsákat pedig bizonyítékként lefoglalták.

Egy csengeri étterem az étlapján pontyot és harcsát is kínált, a konyha hűtőiben azonban halat nem találtak az ellenőrök. Előkerült viszont több mint 44 kilogramm fagyasztott, konyhakész felcímkézetlen hal az egység külső „egyéb” raktáraiból. Az igazolatlan eredetű halakat a hatóság lefoglalta és megsemmisíttette.

A Nébih valamennyi jogsértő ellen eljárást indított. Az engedély nélküli horgászatért kiszabható legkisebb bírság 35 ezer forint. Ez a megengedettnél több horgászeszköz használata miatt legalább 10 ezer forinttal emelkedik, emellett az orvhorgászokat minimum 3 hónapra eltiltják a horgászattól.

A tiltott horgászmódszert alkalmazók legalább 100 ezer forint bírságra számíthatnak. Engedély nélküli halászat esetén a bírság 50 ezer forinttól 300 ezer forintig terjedhet.

(Fotó: illusztráció)