hirdetés

Súlyos állapotban van a honvédség világbajnok ejtőernyőse. Rengeteg vérre van szüksége a súlyosan megsérült tiszthelyettesenk, akinek az irányítózsinór csúszhatott ki a kezéből és így majd 100 km/h sebességgel csapódott a földbe.

 

Igen súlyos baleset érte a honvédség ejtőernyős törzsőrmesterét G.Szabolcsot, aki nagy sebességgel csapódott a földbe egy gyakorlat közben. A világbajnok ejtáernyős jelenleg kórházban fekszik súlyos sérülésekkel.

A kiváló ejtőernyőst egy helikopteres ugrásnál, a Magyar Honvédség 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóaljának kiképzése közben érte a baleset. Szabolcsnak kinyílt ugyan az ernyője, de az ugrást figyelők szerint kicsúszhatott a kezéből az irányító zsinór. A szemtanúk szerint a férfi mintegy 100 kilométer/órás sebességgel csapódhatott egy rétre az április 25-i balesetben. A férfit helikopterrel szállították Magyar Honvédség Egészségügyi Központjába. A sisak megmentette a férfi fejét, de így is agyrázkódást szenvedett. Az elsődleges orvosi vélemények szerint talán nem sérült a gerincvelője, így a bénulást megúszhatja, de hosszú lesz a felépülése.

A fiatal tiszthelyettes elismert ejtőernyős volt, hat éve 27 évesen világbajnokságot nyert egy csapat tagjaként, még a házigazda orosz csapatot is legyőzték.

Szakértők szerint kizárt a felszerelés meghibásodása, kizárt a sportoló vagánykodása is, egyszerűen egy pillanatnyi figyelemkiesés vagy rosszullét elég ilyenkor egy balesethez. Főleg az irányítózsinór kicsúszásával a kézből: ilyenkor tehetetlenül sodródik az ernyő a légáramokkal, olykor hirtelen nagy magasságot veszítve.

 

( Nagy Attila )