hirdetés

Hihetetlen szinte. A Belügyminisztérium lehet, hogy enged az új migránstelepnek kijelölt egyik tiltakozó település kérésének. Igaz csak pár kilométer lehet maximum az engedmény. A Zala megyei település Somás polgármester egy, a falutól távolabb eső lőteret javasolt a kormány által kijelölt terület helyett. A belügy helyettes államtitkár a helyszínen azt ígérte, készít egy előterjesztést Pintér Sándor miniszternek.

menekült4

 Sormáson kívülre, egy korábbi honvédségi lőtér területére is kerülhet a településre tervezett ideiglenes befogadótábor – mondta Pőcze Judit, a Zala megyei település polgármestere. A városvezető asszony azt kérte Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy a tábort 3-4 kilométerrel távolabbra építsék meg a falutól. Péntek reggel a tárca helyettes államtitkárával megnézték a területet, aki azt mondta, készít egy előterjesztést a miniszternek.

Bár a Magyar Közlöny július 31.-i számában jelent meg a kormányrendelet a Baranya megyei Martonfára és a Zala megyei Sormásra tervezett új ideiglenes befogadó állomásokról. A települések többször és a mai napig tiltakozásukat fejezték ki az új migráns táborok miatt.

Korábban Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára a települések vezetőivel folytatott tárgyalások után elmondta, a kormány mindent megtesz azért, hogy a két településen megőrizze a közbiztonságot és biztosítsa a települések zökkenőmentes mindennapi életének feltételeit. Az államtitkár érthetőnek nevezte a lakossági aggályokat, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az újonnan létrehozandó állomást rövid időre tervezik, és a megvalósítás alatt is folyamatosak lesznek a kormányzati egyeztetések. Az ezer-ezer fős nyitott intézményekben a menekültkérelem elbírálásáig helyezik el az illegális migránsokat – közölte.