hirdetés

Aggódnak Ukrajnában at atomerőművek miatt, amelyek mind orosz felügyelet alá kerültek. Az atomerőművek munkatársait szó szerint fogva tartják, enni is alig kapnak. Ráadásul Csernobili erőmű területén egy komplett rakétabázist telepítettek az oroszok.

 

A radioaktív kockázatok elkerülése érdekében „az üzemeltető személyzetnek képesnek kell lennie arra, hogy eleget tegyen biztonsági és védelmi kötelezettségeinek, és képesnek kell lennie arra, hogy indokolatlan nyomás nélkül hozzon döntéseket” – figyelmeztetett egy szakértő. .

Egy csornobili mérnök azt mondta az AFP-nek, hogy maguk az alkalmazottak „mélyen aggódnak amiatt, hogy a frontvonalban lesznek, ha baleset történik”.

A medence, ahol a kiégett fűtőelemeket tárolják, „40 százalékkal túlzsúfolt” – tette hozzá, és „a tartalék medencéknek üresnek kell lenniük, de más kiégett fűtőelemekkel is fel vannak töltve. Ez a helyzet ellentétes a nemzetközi nukleáris biztonsági előírásokkal.”

Az AFP megkeresésére az ukrán atomenergia-ügynökség illetékesei nem tudták kommentálni az állításokat.

Az orosz erők március 4-én ágyúzták és elfoglalták Európa legnagyobb Zaporizzzsja atomerőművét is, tüzet okozva, amely riasztást keltett Európában egy esetleges nukleáris katasztrófa miatt.

Karine Herviou, a francia IRSN nukleáris biztonsági felügyelet vezérigazgató-helyettese szerint „nem áll fenn a robbanás veszélye a helyszínen”.

„Eltérően az üzemelő atomerőművektől, a telephely áramellátásának tartós kiesése nem okoz balesetet” – mondta.

A háború veszélye azonban továbbra is fennáll, az egyik technikus hozzátartozója szerint Oroszország gyakorlatilag „katonai bázist” épített fel Csernobilban, rakétakilövő ütegekkel.

„A stratégia zseniális a háborús oldalon, de az emberiség számára teljesen őrült – senki sem fog rakétát lőni Csernobilra, hogy elpusztítsa az orosz erőket” – mondta a rokon, aki maga is a helyszín korábbi alkalmazottja.

Azt mondta, nagy a katasztrófa esélye, nem utolsósorban az ukrán hatóságok állítólagos biztonsági megsértése miatt – amit állítása szerint személyesen látott –, valamint azért, mert az alkalmazottakat őrző katonák „nem tudják, mi történik”.

„A nukleáris biztonságban mindig megpróbálja előre jelezni a legrosszabb forgatókönyvet, és megpróbálja elkerülni. Jelenleg ezt próbálják eltitkolni, ahogy a Szovjetunió tette 1986-ban” – mondta a rokon.

( Predrag )