hirdetés

Természetvédők szerint az egyik legnagyobb kihalási hullám előtt állunk, és mire elkezdődik a 22. század, minden hetedik emlős-, hal-, kétéltű-, hüllő- és madárfaj csak a múlt emléke lesz.
tigrisKutatók már régóta figyelik, milyen elképesztő sebességgel csökken az állatok száma szerte a világban. Az elmúlt negyven évben több mint 14 ezer fajt követtek nyomon, vizsgálták őket, és az arányok sajnos nem hazudnak: mára 58%-kal csökkent a számuk, négy év múlva pedig valószínűleg ez 67%-ra nő. Sőt, az édesvízi állatok száma már most 82%-kal kevesebb, a távoli következtetések szerint pedig röpke nyolcvan éven belül búcsút inthetünk több ikonikus élőlénynek is, mivel hatalmas kihalási hullám közeledik. A Daily Mail szerint többek között ők vannak a legnagyobb veszélyben a kardszárnyú delfin, a kérgesteknős és a sörényesfarkas mellett.
Nincsenek túl jó helyzetben a tigrisek, hiszen a környezetrombolás és az illegális vadászat miatt ma már olyan alacsony lett a népességük, hogy csak 3900 él belőlük szabadon.
Mögöttük szorosan ott vannak az elefántok; 10 év alatt 110 000 pusztult el közülük az orvvadászok miatt, ami azt jelenti, hogy mára épphogy 415 000 maradt belőlük. Ezeket a számokat elnézve pedig elég sokkoló az arány, hiszen ez alapján minden ötödik elefánt elpusztult egy évtized során.
Az óriáspandához képest az elefántok még „szerencsésnek” számítanak, mivel összesen 1864-en maradtak ebben a csodálatos fajban. Az egészről a farmok növekedése és a fakitermelés tehet.
A legnagyobb veszélyben azonban mind közül az amur leopárd van, ebből az állatból ugyanis összesen már csak 70 él a világon.
Szakértők szerint a szörnyű arányoktól függetlenül még nincs minden veszve. Ha ezekre a számokra figyelmeztetésként tekintünk, még van esély megmenteni ezeket az állatfajokat a kihalástól.