hirdetés

Bekanosodtak a bikák közt. Napról napra nő a szexuális támadások száma az észak-spanyolországi Pamplonában, ahol most tartják a bikafuttatásról híres San Fermín-ünnepet. A hatóságok bejelentése szerint eddig 15 férfit vettek őrizetbe nemi erőszak és szexuális zaklatások miatt. Az Esti Újság úgy tudja, nem migránsok az erőszakoskodók. 

pamplona bikafuttatás tömeg

Pamplona városa évek óta küzd a nők elleni erőszakos tettek ellen, amelyek száma mindig megnő a kilencnapos ünnep idején. Ilyenkor a bárok, szórakozóhelyek és az utcák is hajnalig tömve vannak kapatos mulatozókkal. Idén az önkormányzat épp azért növelte meg a biztonságra felügyelő rendőrök számát, és helyezett el újabb biztonsági kamerákat, hogy elejét vegye a nőket érő agressziónak. Ráadásul már az ünnepet megelőzően kampányba kezdett annak érdekében, hogy az áldozatok és a tanúk is tegyenek feljelentést, ne hallgassák el a történteket. Mindennek ellenére már a San Fermín első éjszakáján megtörtént az első támadás, amelyet azóta újabbak követtek. Nemi erőszak miatt négy, nemi erőszak kísérlete miatt egy férfit vettek eddig őrizetbe, tíz másikat pedig szexuális zaklatással gyanúsítanak. Az elmúlt öt napban több tömeges tiltakozó megmozdulást is tartottak Pamplona belvárosában a nőkkel szembeni erőszak ellen. A hétfő esti csendes demonstráción „Nem az agresszióra!”, „Elég legyen!”, „A nem az nem!” feliratú transzparenseket tartott a magasba a mintegy ezerfős tömeg.

Joseba Asirón, Pamplona polgármestere szerint a tömeges tiltakozás bizonyítja, hogy az embereknek elegük van az erőszakos viselkedésből, amelyet az ünnep idején tanúsítanak a férfiak. Aritz Romeo, a város biztonságért felelős tanácsosa úgy véli, az, hogy ilyen sok bejelentés történt idén, nem az erőszak növekedését jelzi, hanem azt, hogy a figyelemfelkeltő kampánynak köszönhetően többen tesznek feljelentést a rendőrségen.  A San Fermín-ünnep idején mintegy egymillió turista fordul meg a városban, négyszer annyi, mint a város lakossága.