hirdetés

Majd öt év után született nem jogerős ítélet a hírhedt várpalotai körhinta baleset ügyében. Börtönbe senki sem megy. A balesetben életveszélyes sérüléseket szenvedő Krisztofer hónapokig  volt kómában és bár már tud járni, beszélni a teljes életét sosem kaphatja már vissza.

 

Mostanra jutottak el ítéletig a 2017-es baleset ügyében: a bíróság szerint a gép megfelelőségi tanulmányát kiállító szakember és az üzemeltető a felelős azért, hogy leszakadt a vidámparki hinta karja, majdnem megölve az egyik utast.

Első fokon foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt három év próbaidőre ítélték a 2017-es várpalotai hintabaleset ügyében a szakembert, aki kiállította a gép megfelelőségi tanúsítványát, a szerkezet üzemeltetőjét pedig két év próbaidőre.

MInt ismeretes 2017. szeptember 2-án egy 33 méter magas vidámparki hinta egyik, 9,4 méter hosszú karja leszakadt, a tartóoszlopnak csapódott, és mindkét gondolából kiesett egy-egy utas. Egyikük, egy akkor 18 éves Krisztofer életveszélyes, maradandó fogyatékosságot okozó koponyasérüléseket szerzett, minimális esélyt adtak az orvosok a túlélésére. Végül szerencséje volt, hónapokig feküdt kómában, 460 nap után hazaengedték, mostanra újra megtanult járni, ellátni magát, és elkezdett beszélni is.

A bíró indoklása szerint az elsőrendű vádlottnak egy időben feltűnt, hogy a hinta az üzemelés alatt néha beremeg, ilyenkor pedig furcsa zajokat hall. A bíró szerint viszont a hinta nem rendelkezett mechanikai biztonsági elemmel, ennek ellenére megkapta a működési engedélyt. A hintának nem volt egységes tervdokumentációja és kockázatfelmérése, hiányzott róla a biztonsági kartámasz, biztonsági heveder, az ütközők, és nem volt megfelelő terheléselosztása sem, ezért a karok túlterheltek lettek.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosabb büntetést kért, a vádlottak és védőik pedig az ítélet enyhítését és vádlottak felmentését kérték.

 

( Nagy A.)