hirdetés

Rég volt ilyen. Senki nem megy az Everestre. Feladta a küzdelmet Kuriki Nobukazu japán hegymászó, aki elsőként hódította volna meg a Mount Everestet a 16 halálos áldozatot követelő áprilisi földrengés óta. Ezzel idén – évtizedek óta először – senki nem mászott fel a világ legmagasabb hegycsúcsára. A helyiek egyébként a lelkek hegyének is hívják a Himalája csúcsait, és megmászásukat az égiek elleni tettnek tartják.

lavina mount everest

A 33 éves japán alpinista vasárnap reggel Facebook-oldalán számolt be arról, hogy noha már 7700 méter fölött járt, a nagy hó miatt kénytelen volt a visszafordulás mellett dönteni, mert világossá vált számára, hogy ha folytatja a mászást, nem fog élve visszatérni. „Minden erőmet összeszedtem, de túlságosan lassan haladtam előre a mély, nagyon mély hóban. Beláttam, hogy ha folytatom, nem leszek képes élve visszajönni, ezért a leereszkedés mellett döntöttem”  írta.

Kuriki, aki már megmászta hat kontinens legmagasabb hegycsúcsát, ötödik alkalommal próbálkozott a 8848 méteres Mount Everest, más néven Csomolungma meghódításával.

Kudarca egyben azt is jelenti, hogy évtizedek óta először megmászatlan marad 2015-ben a világ legmagasabb hegycsúcsa. A tragédia sújtotta tavaszi szezonban egyetlen hegymászónak, egy kínai nőnek sikerült feljutnia a csúcsra, de az ő teljesítményét vitatják, mert a szabályok ellenére helikoptert használt az alaptábor fölötti magasságokban is.

Kuriki, akinek kilenc ujja lefagyott egy a Mount Everest meghódítására tett korábbi kísérlete közben, oxigénpalack nélkül akart feljutni a csúcsra.

A nepáli hatóságok lefújták a tavaszi mászószezont, mivel április 25-én erős földrengés rázkódtatta meg a Himaláját, és a rengés keltette lavina elpusztította a nepáli oldalon lévő alaptábor jó részét, maga alá temetve 16 serpát. Az őszi szezon hagyományosan nehezebbnek számít a tavaszinál, és a legtöbb alpinista kerüli is ezt az időszakot.

 

A japán hegymászó kudarca rosszul érinti a nepáli hatóságokat is, amelyek abban bíztak, hogy Kuriki sikere segít talpra állítani az ország idegenforgalmát.