hirdetés

A savlekötésben a keményítő- és fehérjetartalmú élelmiszerek a leghatékonyabbak. Ez sajnos a karácsonyi, szilveszteri időszakra is igaz. Ha nem figyeltünk eléggé és kínoz a gyomorégés, jöhet az eső után köpönyeg.  

savA kiegyensúlyozott étrend sokat segíthet, tehát kezdjünk lassan visszaállni az egészséges táplálkozásra. A zöldség- és főzelékfélék, burgonya, barna rizs, durumtésztafélék, teljes kiőrlésű kenyér és sovány húsok segíthetnek a kellemetlenség megszüntetésében.

A hevített zsírokban, olajokban gyomornyálkahártyát izgató termékek keletkeznek, ezért inkább sütőben süssünk. Az erős, csípős fűszereket is kerüljük. A folyadékot csak kis kortyokban, egyszerre kis mennyiségben vegyük magunkhoz. Az erős fekete és zöld tea, a kávé és a szénsavas üdítők fogyasztása fokozza a gyomorégést. Ha már jelen van a gyomorégés, és lassan, de biztosan halad a nyelőcső felé, segít megfékezni, ha iszunk egy pohár tejet. Ez akut esetben gyors enyhülést hoz. Ha azonban rendszeresen van dolgunk gyomorégéssel, bizonyos életmódbeli szokások megváltoztatásával és természetes orvosságokkal biztosíthatjuk, hogy ne fajuljon el a dolog. Végül is az állandóan visszatérő gyomorégés korlátozza az életminőséget, és valóságos kínszenvedéssé válhat. Ezen a ponton ajánlatos egy úgynevezett írókúra.

Író

Amikor vajat állítanak elő, egy bizonyos mennyiségű folyadék marad vissza. Ehhez csupán tejsavbaktériumokat adnak, hogy író legyen belőle. A végtermék tehát teljesen természetes, és mesterséges adalékok nélkül keletkezik. Ahogy a savó, úgy az író is a tej- és vajgyártás mellékterméke, és korábban a haszonállatok takarmányozására használták fel. Ma mindkettő wellnessterméknek számít, és nagy népszerűségnek örvend mindazok körében, akik egészségesen és tudatosan akarnak táplálkozni.

Segíthet még a Salvus víz

Naponta kétszer-háromszor fél deci Salvus víz fogyasztása enyhítheti a panaszokat. Oldja a felhalmozódott nyákot és tisztítja a gyomornyálkahártyát, de a burgonya frissen préselt leve is jótékony lehet savtúltengés esetén. Héjában főtt krumpliból is fogyaszthatunk naponta egy-két alkalommal, vagy panasz esetén ropogtassunk puffasztott rizst, kölest.

Szódabikarbóna

Azt hihetjük, hogy a jól bevált szódabikarbóna már a nagyszüleinknél is megoldást nyújtott a kínzó fájdalomra, de ez nem feltétlen igaz. Ezt az anyagot még ma is alkalmazzák savlekötő gyógyszerekben, hiszen hatása gyorsan kialakul, és a gyomorfájdalmat néhány percen belül csökkenti. A sósav közömbösítése során képződő szén-dioxid oldja ugyan a gyomrot és a vékonybelet elválasztó záróizom görcsét, ezáltal gyorsítja a gyomor ürülését, viszont feszítő hatása miatt kellemetlen teltségérzést, haspuffadást okozhat, és utólagos savtermelés-fokozódást válthat ki.

Tehát esténként egy pohár tej és egy kis odafigyelés, és lassan minden helyreáll.

(Bánrévi Lili)