hirdetés

Váratlanul az OBT azaz az Országos Bírói Tanács úgy döntött nem támogatják az ügyészből lett alkotmánybíró Varga Zsolt András kinevezését a Kúria élére. A szakmai szervezet szembe ment a kormány akaratával. Így kíváncsian várjuk vajon most mi lesz ? Ki meri -e a politika nevezni az új kiszemelt elnök jelöltet a Kúria élére ? Mint ismeretes nemrég módosította a törvényt a Parlament, hogy a Kúria vezetőjének nem kell bírói múlttal rendelkeznie.

Határozatot tett közzé az Országos Bírói Tanács (OBT), melyben közlik, hogy nem támogatják Varga Zsolt András jelöltnek a Kúria elnökévé történő megválasztását.

Azt írják, az OBT a vonatkozó törvények alapján személyesen hallgatta meg a jelöltet, megismerték a szakmai életrajzát, kérdéseket intéztek hozzá, és ezután jutottak arra, hogy nem támogatják Vargát.

Bár az OBT elismeri Varga tudományos területen szerzett érdemeit, és alkotmánybíróként és a legfőbb ügyész helyetteseként a tágabb értelemben vett igazságszolgáltatásban szerzett tapasztalatát, valamint személyes kvalitásait és felkészültségét is.

Nem lehet azonban elvonatkoztatni attól a ténytől, hogy a jelölt korábban a bírósági szervezetrendszerben egyáltalán nem végzett ítélkezési tevékenységet, tárgyalótermi tapasztalattal nem rendelkezik, a peres ügyek és a bírósági igazgatás terén gyakorlati múltja nincs. A rendszerváltás óta kizárólag olyan személy töltötte be a Legfelsőbb Bíróság, illetve Kúria elnökének tisztségét, aki ezt megelőzően hosszabb-rövidebb ideig bíróként is dolgozott

Valamint, hogy Varga Zsolt András jelöltségét eleve két, közelmúltbeli törvénymódosítás tette lehetővé, ami „nem feleltethető meg annak az alkotmányos elvárásnak, hogy a bírósági szervezetrendszer csúcsára a más hatalmi ágaktól független, külső szemlélő számára is pártatlannak látszó személy kerüljön.

Ezek után fel van adva a lecke a politikának, hisz ők azt hitték senki nem mer az ő akaratuknak nemet mondani. Törvényt módosítottak, a parlamenti bizottság is megfelelőnek találta Varga jelöltet, azonban a bírák, azaz az OBT nemet mondott. Az ügy a politikának kínos, hisz egy szakmai grémium döntésével szembe menni nehéz lesz. Sőt így nehéz lesz bármit is mondani. Ha pedig mindezek ellenére kinevezik Vargát a Kúria élére akkor megmagyarázhatatlan lesz, hogy a Kúria független maradt a politikától, a kormánytól.

( Csákány)