hirdetés

Rovarölő növényvédőszer-maradékot mutatott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egy kaposvári cég telephelyén vett egyiptomi étkezési paprika mintában, közölte a hatóság. A paprika-visszahívás folyamatban van a boltokból, egyéb árusítóhelyekről. Azt nem tudni, hogy hány kilogramm rovarölő szeres paprika került forgalomba.

paprika

A tájékoztatás szerint egy kaposvári cég telephelyén tárolt 60 kilogramm egyiptomi származású paprikából vettek mintát április 27-én. A tétel visszahívása, valamint a további árusítóhelyek felderítése folyamatban van.

Az étkezési paprikában a Nébih laboratóriuma lambda-cihalotrin – rovarölő hatású – növényvédőszer-maradékot mutatott ki a megengedettnél nagyobb mennyiségben, 0,1 milligramm/kilogramm helyett 0,23 milligramm/kilogramm értéket mértek. A mért növényvédőszermaradék-mennyiség nem jelent akut egészségügyi kockázatot – tették hozzá.

A Nébih kockázatbecslésen alapuló, éves, objektív növényvédőszer-maradék monitoring rendszert működtet, ahol elsősorban a friss, fogyasztásra szánt zöldségek, gyümölcsök és gabonafélék növényvédőszermaradék-tartalmát ellenőrzi. A vizsgálatok célja, hogy a növényvédő szeres kezelések esetleges élelmiszer-biztonsági kockázatát haladéktalanul kiszűrjék..