hirdetés

A gépek hamarosan elláthatják majd az egyszerű rutinfeladatokat, hogy tehermentesítsék a szakképzett emberi dolgozókat. Nem kell megijedni nem nálunk lesz ez a modern beruházás és jönnek a robotok, mint ápolók, hanem Japánban.
kórházi robotEgy japán egyetemi klinika (a Nagoya University Hospital) bejelentette, hogy februárban elindítanak egy pilotprojektet, melynek keretében egyszerűbb ápolói feladatok ellátására robotokat állítanak üzembe. A robotok fogják széthordani a gyógyszereket, illetve a tesztmintákat és egyéb felszerelést szállítják akár a különböző szintek között is a sebészet, a gyógyszertár és a labor között. A kórház dolgozói egy tablet segítségével bízhatják meg őket feladatok ellátásával – írja az ITCafé.

2016. június 14-én számoltunk be róla, hogy humanoid robotok fogadják a pácienseket két belgiumi kórházban. Az 1,40 méter magas, rejtett kerekeken guruló, mellkasa előtt egy érintőképernyőt viselő, emberformájú Pepper robot 20 nyelven ismeri fel az emberi hangot, és képes különbséget tenni a férfi, a női és a gyermekhang között. A robotnővérek egy tablet segítségével irányíthatóak

Mint írják, a kísérleti csapat négy robotból áll majd, mindegyik más kórterembe kerül, és az éjszakai műszakban, délután öttől másnap reggel nyolcig végzik munkájukat. A tesztidőszak egy év lesz, ennek tapasztalatai alapján döntenek arról a vezetők, hogy egyéb feladatok ellátásával is megbízzák-e a gépeket. Az autógyártásban már alkalmazott robotrendszer az egyetem és a Toyota közös fejlesztése – a háttérben a Toyota Industries áll, az a leányvállalat, amely az önvezető autók fejlesztését is végzi.

A robotnővérek a kórház alaprajza alapján tájékozódnak, de a pontos és balesetmentes közlekedéshez radarokat és kamerákat is használnak. Ha ember kerül az útjukba, akkor automatikusan ki tudják kerülni, illetve egy ilyen szituációban elindul egy hangfelvétel, amelyben kérik, hogy engedjék át őket. Az emeletek között lifttel közlekednek, és ha érzékelik az akkutöltés alacsony szintjét, felkeresik a töltőállomást.
A gépek 125 centiméter magasak, 50 centi szélesek, vastagságuk 63 centi, úgy néznek ki, mint egy hűtőszekrény, maximális közlekedési sebességük 3,6 kilométer per óra, raktérfogatuk 90 liter, maximális teherbíró képességük 30 kilogramm.

A kórház igazgatója nagy reményekkel várja a tesztet, úgy véli, az időrabló rutinmunka elvégzését átvehetik a gépek, és akkor a nővérek és a többi szakember jobban koncentrálhatnak a fontos, elsődleges feladataikra.