hirdetés

70 liternyi szentelt vizet permeteztetett szét egy repülőgépről az iszákosság és a paráznaság elleni küzdelem jegyében Szavva, Tver és Kasinszk metropolitája – jelentette csütörtökön a TIA helyi hírügynökség. Reméljük elég volt ennyi szenteltvíz.

 

Oroszországban szeptember 11-e az alkohol elleni küzdelem napja, ilyenkor zajlik az úgynevezett “keresztes repülés” is, ami mára már hagyománnyá nőtte ki magát. Az esemény 2006-ban került megrendezésre először Tverben.

Szerdán a város felett köröző repülőgépen egy Kiapaszthatatlan Kehely Mária-ikon, Keresztelő Szent János egy képmása és több helyi szent ereklyéi mellett ott volt a metropolita és Alekszandr Gorjacsov pópa is, aki a szenteltvízhintés szertartását elvégezte.

A fedélzeten tartózkodott egy házaspár is, amelyből a férj már korábban egy csodálatos gyógyuláson ment keresztül, amikor Moszkvából a Kiapaszthatatlan Kehely-ikonhoz zarándokolt. Szerelmére, Olgára, Tverben talált rá.

A pópa arra kérdésre, hogy nem szokták-e kigúnyolni a “keresztes repülést”, kijelentette:

Nevessenek csak, a nevetés meghosszabbítja az életet. De mi is itt a nevetséges? Az, hogy segíteni akarunk az embereknek abban, hogy megszabaduljanak a betegségeiktől? Az, hogy azt propagáljuk, hogy az emberek hagyjanak fel az alkohollal és a kábítószerrel? Hadd nevessenek csak, mi pedig tesszük majd a dolgunkat.

Az alkoholizmus elleni küzdelem napját először 1913-ban tartották meg orosz földön az ortodox egyház kezdeményezésére. 1914-ben a szinódus döntése alapján országossá terjesztették ki a kezdeményezést.