hirdetés

A szlovákok megcsinálták. Itt a repülő autó. Úgy tűnik, még egy lépéssel közelebb kerültek a tömeggyártáshoz a szlovák repülő autó készítői, az ígéret szerint 2017-től bárki rendelhet a most még csodának számító verdából.

Aoeromobil

Legutóbb 2015 májusában érkezett hír az AeroMobilról, azaz a szlovákok repülő autójáról. Akkor a járművet készítő vállalkozás vezetője, Juraj Vaculik azt ígérte, 2017-től néhány tízezer euróért rendelhető lesz a gép. A jelek szerint tényleg jól haladnak a fejlesztéssel, a napokban ugyanis Brüsszelben bemutatták a legújabb prototípust is.

Az Inhabitat beszámolója szerint Vaculik ismét megerősítette, hogy 2017-től elérhető lesz a jármű, így aki szeretne belőle egyet, az nem árt, ha már most elkezd spórolni rá. Persze mivel prototípusról van szó, így egyelőre nem egy végleges koncepcióról beszélhetünk, a cég tervei szerint az év végéig még számos kiegészítő funkciót és dizájnelemet kaphat.

A most bemutatott AeroMobil 3.0 elvileg egy kétüléses jármű lesz, de a cég vezetője szerint az sincs kizárva, hogy ez is változni fog a bemutatóig. Ami viszont biztos, hogy továbbra sem lehet sokat tudni a teljesítményéről. A korábbi hírek szerint a hat méter hosszú jármű szélessége behajtott szárnyakkal csupán 2,24 méter, míg a pár másodpercig tartó nyitás után 8,32 méteres fesztávval rendelkezik. A meghajtásáról egy négyhengeres, vízhűtéses, benzinnel működő Rotax 912-es motor gondoskodik, amely autós üzemmódban 160 kilométer/órás sebességig gyorsíthatja az AeroMobilt, a levegőben pedig az óránkénti 200 kilométeres tempót is elérheti.

A fogyasztása a földön 8 liter száz kilométerenként, míg a levegőben 15 liter óránként, így előbbi esetén 875, utóbbinál pedig 700 kilométeres a hatótávval rendelkezik. Kérdés persze, hogy mindebből mi valósul majd meg, és mit mutat a gyakorlat.

A kocsit Brüsszelben augusztus 1-jéig bárki megnézheti.