hirdetés

Ismét rengeteg delfin vetődött partra és halt meg, ezúttal a Chatham-szigeteknél. A 125 gömbölyűfejű és palackorrú delfinen a mentőcsapatok sem tudtak segíteni. A partra vetett delfinek tömeges halála brutális látvány volt. Hasonló eset 1918-ban volt, amikor több mint ezer delfin pusztult el ugyanitt.

 

97 gömbölyűfejű- és három palackorrú, partra vetett delfin pusztult el az új-zélandi Chatham-szigeteken, 28 gömbölyűfejűt és három palackorrút pedig el kellett altatni – írja a Guardian.

A Chatham-szigetek az elmúlt hetekben arról lettek híresek, hogy míg világszerte leállt a turizmus, addig ott 2021 nyaráig minden szálláshelyet lefoglaltak. Új-Zélandtól 800 kilométerre keletre találhatóak, de míg ez a távolság az utazók számára kecsegtető lehet, addig a természetvédőknek hatalmas akadályt jelentett.

A delfinek egy félreeső parton vetődtek ki a szárazföldre, és a nehéz megközelíthetőség, valamint egy áramkimaradás miatt a természetvédelmi minisztérium szakemberei csak délután értek ki a helyszínre. Ekkorra a legtöbb állat már elpusztult, a többit pedig el kellett altatni, mert rosszak voltak a vízi körülmények, valamint a szakértő szerint szinte biztos, hogy a környék tele volt nagy fehér cápákkal.

Sam Wild fotós pont a Chatham-szigeteken járt, mikor a cápaveszély miatt az embereket kiparancsolták a vízből. A partra vetett delfinek látványát nagyon szomorúnak nevezte, és le is fényképezte a delfineket és a partszakaszt.

Hétfőn a Hokotehi Moriori Tröszt és a Ngāti Mutunga o Wharekauri Iwi Tröszt őslakos érdekvédelmi szervezetek a helyiekkel és a természetvédőkkel közösen megáldották a partot, és tiszteletüket tették a delfinek szellemeinek. Az állatokat a parton hagyják lebomlani.

A hatóságok szerint gyakran vetődnek partra delfinek a Chatham-szigeteknél,. A legsúlyosabb eset 1918-ban történt, akkor ezer állat pusztult el a parton. Nem tudni, hogy ez pontosan miért történik, de közrejátszhat egy betegség, navigációs problémák, földtani tulajdonságok, a gyors apály, ragadozók vagy akár a szélsőséges időjárási viszonyok is. Évente átlagosan háromszáz állat vetődik ki az új-zélandi partokra, de az őslakos törzsek szerint az esetek egyre gyakoribbak, komplexebbek és egyre több állat pusztul el.

A klímaváltozás is hozzájárulhat az esetekhez, ugyanis a felmelegedő óceánokban a delfinek tápláléka közelebb kerül a partokhoz, így a delfineknek vadászat közben gyakran sekélyebb vizekre kell merészkedniük.

(nagy a.)